Skip til hoved indholdet

Midlertidig bolig

Lolland Kommune kan tilbyde dig et ophold i en af de midlertidige boliger fordelt på nogle af kommunens plejecentre.

Midlertidig bolig er et tidsbegrænset ophold til dig som, på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, i en periode har et særligt behov for omsorg/pleje og træning.

Læs mere om midlertidig bolig

  1. Hvis du har et betydeligt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne eller særlige akutopståede sociale problemer?
  2. Hvis du har et behov for genoptræning efter sygdom, samt en rehabiliterende tilgang i levering af den personlige pleje henover døgnet?
  3. Hvis der er behov for at aflaste din ægtefælle, din samlever eller nære pårørende, som i det daglige yder personlig og praktisk hjælp til borgeren, der er berettiget til hjælp efter § 83 i Lov om social service?
  4. Hvis der er behov for en vurdering/afklaring af din situation, efter tab af funktionsniveau/evne, enten som følge af sygdom eller efter sygehusindlæggelse, i forhold til hvilket tilbud der kan dække dit behov for hjælp/fremtidig bolig?

At du og dine pårørende oplever en professionel, helhedsorienteret og rehabiliterende indsats under ophold i midlertidig bolig.

At indsatsen tager udgangspunkt i dine ressourcer og målet for opholdet. Der vil løbende være en tværfaglig vurdering af borgerens fremgang med henblik på det fortsatte ophold på midlertidig bolig. Vurderingen har til hensigt at afklare hvorvidt der fortsat er potentiale for rehabilitering, og om du kan vende tilbage til egen bolig, med de rette indsatser.

Såfremt dette ikke vurderes at være en mulighed, vil der i samråd med dig og evt. dine pårørende ske en afklaring ift. fremtidig bolig og hjælp.

Henvendelse om behov for ophold i midlertidig bolig, rettes til Visitation - Ældre & Sundhed, som har visitationsretten til de Midlertidige boliger.

Se kontaktinformation og telefontider til Visitation - Ældre & Sundhed.

I Lolland Kommune, kan der visiteres til følgende kategorier af midlertidige ophold i en midlertidig bolig:

  • Rehabiliteringsophold, er målrettet dig som efter sygdom eller indlæggelse vurderes at have et rehabiliteringspotentiale. Det forudsættes, at du ikke kan genoptrænes i eget hjem. 
  • Aflastningsophold, er målrettet dig, hvor dine pårørende (din ægtefælle, din samlever eller nære pårørende), har behov for aflastning.
  • Vurderings/observationsophold, er målrettet dig, som har behov for et afklarende forløb med henblik på vurdering af, fremtidig hjælp/bolig som borgeren har behov for.

Rehabiliteringsophold og vurderings/observationsophold kan du som udgangspunkt bevilliges i op til 3 uger.

Aflastningsophold kan du som udgangspunkt bevilliges i op til 1 uge.

De midlertidige boliger er indrettet som 1-rums boliger og er møbleret. Det er ikke muligt, at du medbringer dine egne møbler til en midlertidig bolig. Der henstilles i øvrigt til at andet personligt inventar begrænses.

I de midlertidige boliger er der plejeseng, sengelinned og håndklæder til din rådighed i boligen.

Der kan udleveres nødkald i de midlertidige boliger, men dette vil blive vurderet individuelt ved indflytning, hvorvidt du har behov for dette.

Der er tilknyttet sundhedsmedarbejdere hele døgnet til alle midlertidige boliger. Alle sundhedsmedarbejdere bærer synligt ID-kort.

I forbindelse med dit ophold i midlertidig bolig, modtages du af en sundhedsmedarbejder.

Der vil ved opholdets start blive afholdt en samtale mellem dig, evt. dine pårørende og en sundhedsmedarbejder. Samtalen vil omhandle en drøftelse af dine mål for opholdet, øvrige relevante oplysninger samt gensidige forventninger til samarbejdet.

Du vil møde et tværfagligt team af social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter, fysio- og ergoterapeuter, sygeplejersker, samt visitator. De vil I fællesskab tilrettelægge dine indsatser med udgangspunkt i dine ressourcer. 

Alle medarbejderne har løbende og på et fagligt velfunderet grundlag fokus på at understøtte og udvikle dine muligheder for at forbedre dit fysiske og psykiske funktionsniveau

Der vil løbende være en tværfaglig vurdering af din fremgang med henblik på opfyldelse af dine mål. Vurderingen har til hensigt at afklare hvorvidt der fortsat er potentiale for rehabilitering I midlertidig bolig, eller om du kan vende tilbage til egen bolig, med de rette indsatser.

Visitator vil med udgangspunkt i den tværfaglige vurdering, og i samråd med dig og evt. pårørende tage stilling til din videre plan for opholdet og fremtiden.

Ved de midlertidige boliger er der træningsfaciliteter til rådighed. Der er tilknyttet fysio- og ergoterapeuter til de midlertidige boliger, som udarbejder et individuelt program til dig.

Visitator vil i samarbejde med dig fastsætte en dato for, hvornår du vender hjem til eget hjem. Ud fra den samlede tværfaglige vurdering på midlertidig bolig, visiteres de indsatser, der vurderes behov for i eget hjem. Visitator vil aftale og koordinere din hjemkomst med den kommende leverandør af hjemmehjælp m.m. 

I tilfælde af at du ønsker ældre- eller plejebolig, skal du underskrive en ansøgning. 

Hvis du søger en bestemt ældre- eller plejeboligbebyggelse i kommunen, og der er venteliste, vil du blive noteret på venteliste, og du vil blive tilbudt en ældre- eller plejebolig så hurtigt som muligt.

Samme regler er gældende, hvis du søger ældre- eller plejebolig i en anden kommune, fra det øjeblik du er godkendt i en anden kommune.

Du kan i en evt. ventetid acceptere at flytte i en anden ældre- eller plejebolig i Lolland Kommune, hvis du af forskellige årsager ikke kan være i eget hjem.

Midlertidig bolig er ikke en mulig venteplads til ældre- eller plejebolig.

Du opkræves betaling for fuld forplejning, vask af personligt tøj og udlånt linned efter gældende regler i Lolland Kommune.

Du kan finde priser på ophold i midlertidig bolig under siden "Takster indenfor ældreområdet".

Hvis du er pensionist kan du udfylde en fuldmagt til træk i pension, eller du vil få tilsendt en faktura. 

Ikke-pensionister vil få tilsendt en faktura. 

Du opkræves ikke husleje for ophold i midlertidig bolig.

  • Personligt tøj/sko til inden- og udendørs brug. 
  • Sygesikringsbevis.
  • Toiletsager og bleer (inkl. engangsvaskeklude og cremer til hudpleje).
  • Relevant medicin og doseringsæsker/dispenseringsposer.
  • Hjælpemidler der anvendes i dagligdagen, f.eks. rollator og kørestol.
  • Penge til betaling af medicin og lommepenge medbringes og opbevares på eget ansvar.
  • Det tilrådes, at du eventuelt medbringer en mobiltelefon. Der er ingen mulighed for at få stillet telefon til rådighed under opholdet i den midlertidige bolig.
  • Bærbar computer/iPad

Transport fra dit hjem til Midlertidig bolig er for egen regning. Det samme gælder for hjemtransporten.

I forbindelse med ophold i midlertidig bolig, må du ikke foretage ændring af din bopælsadresse, da det kun er en midlertidig adresse. Post og avis kan eventuelt omadresseres til din midlertidige bolig.

Der er rygeforbud på alle indendørs arealer og altaner under ophold på midlertidig bolig. Du henvises til selv at opsøge udendørs arealer.

Alkoholindtag frarådes. Der henstilles til at du ikke medtager eller indkøber alkohol under dit ophold i midlertidig bolig. Overforbrug af alkohol er ikke foreneligt med rehabilitering og kan derfor få konsekvenser for dit videre ophold.

Alkohol kan indtages ved særlige begivenheder eller efter aftale med sundhedsmedarbejderne.

Ved misligholdelse af bolig og inventar under ophold kan det være nødvendigt at rekvirere ekstern bistand for at udbedre skaderne, efterfølgende vil der ske en afregning, hvor udgiften alene påhviler borger.

Hvis lejemålet ikke er tømt, og borgeren selv eller dennes pårørende ikke giver lyd fra sig, gennemgår vi boligen og skriver en besked til de borgeren eller pårørende om, at der ved besigtigelse er konstateret, at lejemålet ikke er tømt, og at vi har gennemgået lejemålet og fundet diverse beklædning mv. I samme skrivelse tilkendegiver vi, at såfremt lejemålet ikke tømmes inden for en frist på 7 dage, vil vi foranledige lejemålet tømt og indboet destrueret.

Vil du vide mere?

Kontakt

Visitation - Ældre & Sundhed

Søndre Boulevard 84
4930 Maribo
aeldresektorenofficiel@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Måske er du også interesseret i

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

CVR-nr. 29188572

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag08:00 - 15:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 13:00

Nyttige links