Akutpladser
Lolland Kommune har 5 akutpladser. Akutpladserne er et tilbud om intensiv medicinsk behandling til ældre medicinske patienter, som i en periode har et særligt behov, der ikke kan varetages i eget hjem.
Formålet med akutpladserne er at forebygge indlæggelser og genindlæggelser på sygehuset. Vi vægter den rehabiliterende tilgang i samme omfang som den medicinske behandling.
Akutpladserne er et visiteret tilbud, der kan være en tryg og god mulighed for ældre borgere, som er i risiko for at blive indlagt på sygehuset. Det er Sygeplejen, der kan anmode om en indlæggelse på akutpladserne. Også praktiserende læger kan anmode personalet på akutpladserne om en indlæggelse, men de kan ikke indskrive direkte til en akutplads.
Når en borger bliver indlagt på en akutplads, skal der foreligge en lægefaglig vurdering, der udelukker, at borgeren har behov for en sygehusindlæggelse.
Opholdet på akutpladserne er gratis.
Direkte kontakt til akutpladser
Ring på telefon 54 67 47 70 hele døgnet.
Find svar på spørgsmål vedrørende akutpladser
En akutplads kan erstatte et kortere hospitalsophold.
En akutplads giver mulighed for observation pleje og/eller behandling i kommunen, tættere på eget hjem, hvor der er tilknyttet sygeplejefaglige kompetencer over hele døgnet.
- Du henvises af din praktiserende læge med akut opstået eller forværring af kendt sygdom med særligt behov for observation, pleje og/eller behandling, men uden behov for sygehusindlæggelse.
- Du henvises af lægen på sygehuset, hvis du efter udskrivning fra sygehus fortsat har pleje- og /eller behandling, der kræver de særlige sygeplejefaglige kompetencer, som er tilstede på akutpladserne.
- Din tilstand ikke bedres trods øget pleje og behandling i eget hjem, hvor Lolland Kommunes akutsygeplejerske vurderer at du har behov for et udredende ophold på akutplads.
At du og dine evt. pårørende oplever en helhedsorienteret sygeplejefaglig behandling og rehabilitering der, hvis muligt, gør dig i stand til at vende tilbage til din egen bolig og dine vanlige daglige aktiviteter.
Egen læge eller sygehuslægen kan henvise til ophold/indlæggelse på akutpladserne i forbindelse med sygebesøg/konsultation eller ved udskrivelse fra sygehus, via henvendelse til Visitation - Ældre & Sundhed.
Se kontaktinformation og telefontider til Visitation - Ældre & Sundhed
Lolland Kommunes udekørende akutsygeplejeske kan kontaktes og vil efterfølgende aflægge besøg hos borger med henblik på en vurdering af det videre forløb.
Henvendelse kan også rettes gennem hele døgnet direkte til akutpladserne.
Akutpladserne er ved at blive flyttet kontakt Ældre & Sundhed for nærmere besked om beliggenhed - du finder kontaktinformation i bunden af denne side.
Pladserne er 1. værelses med eget bad og toilet.
Der er nødkald på alle akutpladser, så du kan tilkalde hjælp ved behov.
Under indlæggelsen modtager du pleje og/eller behandling tager udgangspunkt i dine ressourcer, dit sygdomsbillede og målet for indlæggelsen.
Det vil dagligt blive vurderet tværfagligt om du fortsat har behov for samme/mere observation, pleje og/eller behandling, om du har behov for andre tiltag, eller om du måske er ved at være klar til at komme hjem.
Du modtages ved indlæggelse af en sygeplejerske eller SSA, der kort efter ankomst vil have en samtale med dig.
Formålet er at drøfte målet for din indlæggelse samt udveksle gensidige forventninger mellem dig og personalet på akutpladserne.
Når du er indlagt på akutpladserne er det din praktiserende læge der har ordinationsretten - og der vil være et tæt, løbende samarbejde mellem akutpladsens personale og din praktiserende læge under hele forløbet.
Kommer du direkte fra sygehuset overtager akutpladserne en evt. igangværende behandling, som ligeledes drøftes med din praktiserende læge eller udskrivende sygehuslæge.
Akutpladserne i Lolland Kommune vægter den rehabiliterende indsats meget - og du vil, hvis det vurderes relevant, fra indlæggelsens start blive introduceret til træning med en fysioterapeut og/eller ergoterapeut.
Personalet vil - evt. i samarbejde med visitator - vurdere hvornår du skal udskrives. Når det vurderes at du ikke længere har et særligt behov for observation og behandling vil udskrivelsen ske hurtigst muligt.
Der er for dig ingen udgifter forbundet med indlæggelse på akutpladserne, i forhold til kost og brug af sengelinned.
Personligt tøj/sko til inden- og udendørs brug.
Bærbar computer/iPad.
Det tilrådes, at du eventuelt medbringer en mobiltelefon. Der er ingen mulighed for at få stillet telefon til rådighed under din indlæggelse.
Penge til betaling af medicin og lommepenge medbringes og opbevares på eget ansvar.
Hjælpemidler der anvendes i dagligdagen, f.eks. rollator og kørestol.
Relevant medicin og doseringsæsker/dispenseringsposer. Der forefindes ikke medicin på Akutpladserne, så det er vigtigt, at du medbringer egen medicin.
Toiletsager og bleer
Bærbar computer/iPad.
Det forventes at du og/eller dine pårørende selv kan transportere dig til og fra akutplads.
I særlige tilfælde kan udgiften til transport blive dækket af Lolland Kommune.
Du kan ikke have folkeregisteradresse på akutplads, da dette betragtes som en indlæggelse.
Der er rygeforbud på alle indendørs arealer og altaner under ophold på akutplads. Du henvises til selv at opsøge udendørs arealer.
Alkoholindtag frarådes. Der henstilles til at du ikke medtager eller indkøber alkohol under indlæggelsen på akutplads. Overforbrug af alkohol er ikke foreneligt med rehabilitering og kan derfor få konsekvenser for dit videre ophold.
Alkohol kan indtages ved særlige begivenheder eller efter aftale med sundhedsmedarbejderne.
Ved misligholdelse af lejlighed og inventar under ophold kan det være nødvendigt at rekvirere ekstern bistand for at udbedre skaderne, efterfølgende vil der ske en afregning, hvor udgiften alene påhviler borger.
Lolland Kommunes fastlagte serviceniveau for sygepleje jf. Sundhedsloven kan evt. medføre afslag på levering af den læge ordineret indsats, såfremt indsatsen ikke er omfattet af nærværende kvalitetsstandard. Der kan ikke klages over Lolland Kommunes serviceniveau efter Sundhedslovens § 138.
Ved klage over akutpladsernes håndtering af patientforløb, eller over en autoriseret sundhedsperson på akutpladserne rettes henvendelse til:
Styrelsen for Patientsikkerhed
Telefon 72 28 66 00
Send en mail til Styrelsen for Patientsikkerhed
For yderligere oplysninger se hjemmeside for Styrelsen for Patientsikkerhed.
Kontakt
Ring til os
Skriv til os
Bemærk
Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.Når du ringer
Ældre & Sundheds Telefon- og Borgerbetjening viderestiller til relevant medarbejder eller område.
Telefonen hos Ældre & Sundhed besvares af vagttelefonen uden for de almindelige telefontider.