Skip til hoved indholdet

Godkendelseskriterier for private institutioner (historiske)

Disse godkendelseskriterier var gældende ved oprettelse af privatinstitutioner før 28. januar 2020.

Dokumentation og efterlevelse af krav

Generelt

Privatinstitutionen skal leve op til gældende bekendtgørelser og vejledninger på børneområdet.

Privatinstitutionen skal endvidere efterleve samtlige myndighedskrav og standarder i forbindelse med bygningsforhold, brandværnsmæssige forhold, sikringsrum arbejdsmiljøforhold, sundhedsmæssige forhold, køkkenmæssige forhold, krav til legepladssikkerhed og bestemmelser vedrørende befordring af børn.

Privatinstitutionen er omfattet af reglerne i forvaltningsloven og offentlighedsloven i forhold til Privatinstitutionens forhold til borgeren i relation til den opgave, der udføres for kommunen, jf. lov om retssikkerhed § 43, stk. 2.

Specifikke krav

Tavsheds- og underretningspligt 

Privatinstitutionen er underlagt de samme regler for tavsheds- og underretningspligt som de kommunale og selvejende daginstitutioner.

Sundhed 

Privatinstitutionen skal leve op til gældende krav vedrørende forebyggende sundhedsordninger, embedslægeforhold mv.

Tilsyn 

Privatinstitutionen er forpligtet til at bidrage til, at både det pædagogiske- og det hygiejnemæssige kommunale tilsyn kan gennemføres frit og uhindret. Den private institution har pligt til at oplyse, hvis der sker ændringer i godkendelsesgrundlaget.

Den private institution skal efterleve de til enhver tid gældende byrådsbeslutninger, politikker, værdigrundlag, fokusområder og målsætninger på området.

Specifikt

Fokuspunkter for børn og ungeområdet 

Den private institution skal efterleve Lolland Kommunes Børne- og ungepolitik, som kan ses på kommunens hjemmeside. Generelt er der fokus på sundhed og trivsel, overgange i børn og unges liv, inklusion (støtte til børn og unge med særlige vanskeligheder i normalområdet), ansvar og tidlig indsats.

Privatinstitutionen er omfattet af dagtilbudslovens formålsbestemmelse (§ 7) samt bestemmelserne om pædagogiske læreplaner (§ 8), om sprogvurdering og sprogstimulering af alle 3-årige (§§ 11-12).

Privatinstitutionen er forpligtet til at deltage i tværfagligt samarbejde med f.eks. PPR, socialrådgivere, sundhedsplejerske, tandplejen og pladsanvisningen omkring børn i Lolland Kommune.

Generelt

Den private institution skal efterleve samme krav til driften som Lolland Kommunes egne institutioner.

Specifikke krav

Ledelse 

Institutionens leder skal være pædagogisk uddannet.

Forældrebestyrelse 

Lolland Kommune stiller krav om, at Privatinstitutionen skal sikre forældrene indflydelse svarende til forældreindflydelse i selvejende institutioner.

Åbningstid 

Privatinstitutionen skal have en åbningstid på minimum 50 timer ugentligt for at opnå fuld støtte. Hvis privatinstitutionen har lavere ugentlig åbningstid vil støtten blive reduceret forholdsmæssigt med udgangspunkt i den til enhver tid værende åbningstid for kommunens institutioner.

Vikardækning 

Det forudsættes, at institutionen har et beredskab af vikarer, således at institutionen kan udgøre en forsvarlig ramme for børnenes hverdag, også ved ferie og sygdom blandt personalet.

Personalenormering 

Den private institution skal have en normering, der som minimum er på niveau med normeringen i kommunens egne institutioner.

Kompetencekrav 

Privatinstitutionen skal tilstræbe at følge Lolland Kommunes eventuelle krav til fordeling mellem uddannet og ikke-uddannet personale. Der skal til enhver tid være en overvægt af pædagogisk uddannet personale ansat i privatinstitutionen.

Kompetencevedligehold og udvikling 

Den private institution skal sikre den nødvendige udvikling og vedligeholdelse af medarbejdernes faglige kompetencer.

Uddannelse 

Den private institution er forpligtet til at modtage lønnede praktikanter fra pædagog-seminarierne.

Sprog 

Der skal tales dansk i institutionen.

Generelt

Den private institution træffer selv afgørelse om optagelse og er forpligtet til at optage børn fra kommunen, hvis der er ledig kapacitet i privatinstitutionen.

Den private institution skal ved fastsættelse af regler for optagelse i privatinstitutionen følge almindelige retsgrundsætninger så som lighedsgrundsætningen, diskriminationsforbud og lign., og kan derved ikke udelukke visse grupper fra optagelse. Optagelsesreglerne skal fremgå af institutionens vedtægt.

Specifikke krav

Særlig støtte til børn 

Den private institution skal samarbejde med relevante kommunale instanser og det pædagogiske tilsyn om de nødvendige tiltag over for børn med behov for særlig støtte.

Lolland Kommune beslutter og finansierer udgiften til støttepædagoger til børn med bopæl i kommunen ved siden af driftstilskuddet, samt følger op på indsatsen. Hvis tilbuddet i den private institution ikke matcher barnets behov kan Lolland Kommune pålægge forældrene at flytte barnet til en anden institution.

Rummelighed 

Den private institution skal i lighed med Lolland Kommunes institutioner sikre samme rummelighed.

Handicap

Den private institution skal være tilgængelig for børn med handicap. Privatinstitutionen kan nægte at optage et barn med særlige handicap, hvis institutionen ikke kan indrettes til at varetage barnets behov eller hvis personalet ikke har tilstrækkelig kompetence til at varetage opgaven.

Fortrinsret 

Den private institution kan oprettes med et specielt formål, hvor der gives fortrinsret til bestemte grupper af børn, for eksempel virksomhedsbørnehave.

Generelt

Privatinstitutionen skal generelt udvise faglig og økonomisk ansvarlighed i sin drift at den private institution.

Specifikke krav

Vedtægter 

Privatinstitutionen skal udarbejde vedtægter for den private institution. Vedtægterne skal fastsætte formål, optagelseskriterier, opsigelsesvarsel, bestyrelseskonstruktion, åbningstider, antal børn og anvendelse af institutionens overskud.

Sikkerhedsstillelse 

Privatinstitutionen skal stille en garanti svarende til svarende til 1½ måneds drifts-, bygnings- og administrationstilskud pr. barn. Sikkerhedsstillelsen skal ske på anfordringsvilkår.

Forsikring 

Privatinstitutionen skal tegne de lovpligtige forsikringer for privatinstitutionen.

Registrering 

Privatinstitutionen skal være registreret hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, og skal oplyse det tildelte CVR-nummer til kommunen.

Uddrag af dagtilbudsloven - § 20

Stk. 1 Kommunalbestyrelsen i institutionskommunen skal godkende privatinstitutioner. En privatinstitution, som opfylder lovgivningens og kommunalbestyrelsens betingelser for godkendelse, har krav på godkendelse.

Stk. 2 Kommunalbestyrelsen fastsætter og offentliggør kriterier for godkendelse efter stk. 1. Kommunalbestyrelsen kan stille krav om driftsgaranti.

Stk. 3 Kommunalbestyrelsen kan tilbagekalde godkendelsen af en privatinstitution, hvis institutionen ikke opfylder de kriterier, som institutionen blev godkendt på baggrund af.

Stk. 4 Kommunalbestyrelsen kan opkræve et depositum i forbindelse med ansøgning om godkendelse efter stk. 1. Kommunalbestyrelsens afgørelser efter stk. 1-4 kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

Kontakt

Skole og Dagtilbud

Jernbanegade 7, 4930 Maribo
skoleogdagtilbudofficiel@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Når du ringer

Callcentret viderestiller til relevant medarbejder eller område.

Måske er du også interesseret i

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

CVR-nr. 29188572

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag08:00 - 15:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 13:00

Nyttige links