Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Børn og familie Børnepasning Godkendelseskriterier for privatinstitutioner (gældende)

Godkendelseskriterier for privatinstitutioner (gældende)

Disse godkendelseskriterier er vedtaget af Byrådet på mødet den 28. januar 2020, og er gældende for oprettelse af privatinstitutioner efter denne dato.

Krav til oprettelse af og drift af privatinstitution

Daginstitutioner kan efter Dagtilbudsloven etableres og drives som privatinstitution af en privat leverandør efter godkendelse af Byrådet i henhold til Dagtilbudslovens § 19, stk. 5.
Ifølge Dagtilbudslovens § 20, stk. 1 skal Lolland Kommune godkende privatinstitutioner som etableres i kommunen, hvis institutionen opfylder lovgivningens krav og kommunens kriterier for godkendelse. Der er således en etableringsret.

Lolland Kommunes kriterier for oprettelse og drift er fastsat i overensstemmelse med Dagtilbudsloven, og ved enhver ændring af kriterierne fremadrettet, skal privatinstitutionen opfylde dem senest 6 måneder efter offentliggørelse heraf (Dagtilbudslovens § 20, stk. 2).

Den private leverandør skal indsende ansøgning til Lolland Kommune. 

Leverandøren skal beskrive, hvordan privatinstitutionen vil efterleve godkendelseskriterierne for oprettelse og drift af privatinstitution i Lolland Kommune, ligesom påkrævede relevante bilag skal være vedlagt.

Der er en sagsbehandlingstid på 3-4 måneder, fra den dato Lolland Kommune modtager ansøgningen. Dette forudsat at ansøgningens indhold er fyldestgørende og at alle påkrævede dokumenter er indsendt.

Privatinstitutionens bestyrelse og ejer er ansvarlig for institutionens økonomi og skal opfylde de grundlæggende krav til faglig og økonomisk forpligtigelse.

Der skal stilles en driftsgaranti svarende til 1½ måneds tilskud om sikkerhed i de tilfælde, hvor kommunen påføres et tab ved ophør af privatinstitutionen. Driftsgarantien svarende til 1½ måneds drifts-, bygnings- og administrationstilskud pr. barn beregnes i forhold til privatinstitutionens børnetal. Der skal ved ansøgning om oprettelse af en privatinstitution anføres, hvilket børnetal der søges godkendelse til og inden for hvilken aldersgruppe 0 til 2,9 år (vuggestue) og 2,10 år til skolestart (børnehave) der søges godkendelse til. Sammen med ansøgningen fremsendes desuden budget for de første 12 måneder.

Driftsgarantien stilles ved at privatinstitutionens pengeinstitut udsteder en anfordringsgaranti til Lolland Kommune, der svarer til den aftalte driftsgaranti. Ved fremsendelse af driftsgarantien skal det oplyses, hvilket antal børn og aldersgrupper driftsgarantien er beregnet efter.

Privatinstitutionen kan først starte op, når driftsgarantien er fremsendt til Lolland Kommune.

De gældende driftsgaranti-beløb findes på Lolland Kommunes hjemmeside.

Driftsgarantien beregnes i forhold til børnetallet således:

  • Efter det maksimale antal børn, som privatinstitutionen er godkendt til
  • Eller efter det forventede antal indmeldte børn, hvis antallet er lavere end det antal, privatinstitutionen er godkendt til.

Privatinstitutionen skal hvert år pr. 1. februar genberegne driftsgarantien og skal indsende ændret driftsgaranti til Lolland Kommune hvis den genberegnede garantisum afviger 10% eller mere fra den eksisterende driftsgaranti. Er den genberegnede garantisum lavere end den eksisterende driftsgaranti, kan privatinstitutionen beslutte ikke at indsende ny driftsgaranti.

Ved ansøgning om ændring i antallet af børn og/eller fordelingen i aldersgrupper som privatinstitutionen kan modtage, skal der altid ske en genberegning af driftsgarantien.

Privatinstitutionen er forpligtet til at meddele ændringer til Lolland Kommune.

Følgende driftsgarantibeløb pr. barn er gældende i 2023:

0 - 2,9 år (vuggestuebarn): 14.690 kr.

2,10 år til skolestart (børnehavebarn): 9.440 kr.

Der skal udarbejdes vedtægter for privatinstitutionen. Vedtægterne skal blandt andet indeholde oplysninger om:

  • Privatinstitutionens formål og målgruppe
  • Bestyrelsens sammensætning
  • Forældreindflydelse
  • Den ledelsesmæssige konstruktion
  • Optagelseskriterier
  • Regler for udmeldelse
  • Åbningstid
  • Det maksimale antal børn fordelt på vuggestue- og børnehavebørn.
  • Lokalefaciliteter
  • Anvendelse af eventuelt overskud ved privatinstitutionens ophør

Lolland Kommune skal godkende vedtægterne, og de kan ikke efterfølgende ændres uden Byrådets godkendelse.

Før den endelige godkendelse af privatinstitutionen kan gives, skal der foreligge et virksomhedsregistreringsbevis fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, CVR-nr. Denne fremsendes snarest muligt efter godkendelse.

Hvis Lolland Kommune efter godkendelsen af privatinstitutionen vurderer, at privatinstitutionen ikke længere opfylder godkendelseskriterierne, kan Lolland Kommune tilbagekalde godkendelsen.

Det gælder også, hvis privatinstitutionen anvender et eventuelt overskud til ulovligt formål.

Ved ny lovgivning og ved nye byrådsbeslutninger, som har konsekvenser for dagtilbudsområdet, skal privatinstitutionerne leve op til de nye krav senest 6 måneder efter vedtagelsen.

Lolland Kommunes godkendelse til at drive privatinstitution kan ikke overdrages til en anden fysisk eller juridisk person.

Dokumentation for aftale om leje eller eje af lokaler, skal vedlægges ansøgningen.

Privatinstitutionen skal opfylde Bygningsreglementet, brand- og sundhedsmyndighedernes krav mv. til de fysiske rammer. Dette gælder f.eks. bygningsforhold, brand- og forsikringsforhold, sundhedsmæssige forhold og hygiejnemæssige forhold, indretning af køkken og badeværelser.

Privatinstitutionen er som leverandør selv ansvarlig for at indhente nødvendige tilladelser fra relevante myndigheder, herunder fra Lolland Kommunes Byggemyndighed, Teknik og Miljø.

Der kan veksles mellem vuggestue- og børnehavepladser, så længe det holdes inden for den samlede driftsgaranti og godkendte antal børn. Det betyder at vuggestuepladser kan veksles til pladser for børn i alderen 3 år til skolestart. Pladser for 3 år til skolestart kan ikke veksles til 0-2 års pladser. Der kan aldrig indmeldes flere børn end det maksimale godkendte børnetal.

Privatinstitutionens legeplads skal til enhver tid være godkendt i overensstemmelse med de gældende legepladsregler, og der skal foretages en inspektion ved en certificeret legepladsinspektør af legepladsen mindst hvert andet år.
Inspektionsrapporten skal til enhver tid være tilgængelig på privatinstitutionens
hjemmeside.

Privatinstitutionen er omfattet af:

  • Formålsbestemmelsen for dagtilbud jf. Dagtilbudslovens §§ 1 og 7
  • Bestemmelserne om pædagogiske læreplaner jf. Dagtilbudslovens § 8 og 9
  • Sprogvurdering / sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens §§ 11 og 12
  • Børn i udsatte positioner jf. Dagtilbudsloven (børn med særlige behov)
  • Frokostordningen jf. Dagtilbudslovens § 16a, 16b og 17
  • Deltidspladser – forældre, hvoraf en eller begge afholder fravær efter Barselsloven jf. Dagtilbudslovens § 27b
  • Kombinationstilbud jf. Dagtilbudslovens § 85a

Privatinstitutionen skal udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for hele børnegruppen i alderen 0-2 år og for børnegruppen i alderen 3 år til skolestart. Den pædagogiske læreplan skal udarbejdes med udgangspunkt i et pædagogisk grundlag, seks læreplanstemaer og mål for sammenhængen mellem det pædagogiske læringsmiljø og børns læring, jf. Dagtilbudsloven §§ 8 og 9.

Det skal fremgå af den pædagogiske læreplan, hvordan privatinstitutionen etablerer et pædagogisk læringsmiljø hele dagen og hvordan dette understøtter børns brede læring, inden for og på tværs af de seks læreplanstemaer.

Det skal endvidere fremgå hvordan:

  • Det pædagogiske læringsmiljø tager højde for børn i udsatte positioner
  • Dagtilbuddet samarbejder med forældrene om børns læring
  • Dagtilbuddet inddrager lokalsamfundet
  • Børnenes sidste år i dagtilbuddet tilrettelægges, så det skaber sammenhæng til børnehaveklassen

Arbejdet med det fysiske, psykiske og æstetiske børnemiljø i dagtilbuddet skal integreres i det pædagogiske arbejde. Lederen af dagtilbuddet er ansvarlig for at etablere en evalueringskultur i dagtilbuddet, hvor arbejdet med den pædagogiske læreplan evalueres mindst hvert andet år.

Privatinstitutionens pædagogiske praksis skal understøtte udmøntningen af Lolland Kommunes Sammenhængende børnepolitik.

Privatinstitutionen skal til enhver tid leve op til Lolland Kommunes rammer for og eventuelle prioriterede indsatser for børns ophold i dagtilbud.

Privatinstitutionen er forpligtet til selv løbende at holde sig ajour med politisk vedtagne beslutninger af betydning for dagtilbudsområdet.

Privatinstitutionen skal sikre, at der gennemføres en sprogvurdering af børn i alderen omkring 3 år, hvis der er sproglige, adfærdsmæssige eller andre forhold, der giver formodning om, at barnet kan have behov for sprogstimulering. Derudover skal de vedtagne rammer i Lolland Kommune for sprogvurderinger af tosprogede børn følges.

Privatinstitutionen har ansvaret for, at der gives sprogstimulering til børn, som på baggrund af en sprogvurdering vurderes at have behov for sprogunderstøttende aktiviteter.

Privatinstitutionen har pligt til at give Lolland Kommune de informationer som er nødvendige for at Lolland Kommune i øvrigt kan leve op til sit ansvar i henhold til Dagtilbudslovens § 12. Dette indebærer bl.a. at Lolland Kommune ved anmodning, skal have oplysninger om antallet af sprogvurderinger samt antallet af iværksatte tiltag.

Privatinstitutionen skal i lighed med andre dagtilbud være tilgængelig for alle børn og samarbejde med relevante kommunale instanser.

Privatinstitutionen kan i samarbejde med forældrene søge vejledning vedrørende børn med særlige behov hos fagpersoner som psykologer og talepædagoger i PPRC.

Privatinstitutionen skal samarbejde med relevante kommunale instanser om de nødvendige tiltag over for børn med behov for særlig støtte. Lolland Kommune beslutter og finansierer udgiften til støtte til børn med bopæl i kommunen ved siden af driftstilskuddet, samt følger op på indsatsen. Hvis tilbuddet i privatinstitutionen ikke matcher barnets behov, kan Lolland Kommune pålægge forældrene at flytte barnet til en anden institution.

Det er ledelsens ansvar at privatinstitutionen har en normering, der sikrer at dagtilbuddet er pædagogisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Privatinstitutionen fastlægger selv personalesammensætningen, dog skal den som minimum efterleve de krav, der gælder for kommunale og selvejende daginstitutioner, da der ikke må opstilles lempeligere kriterier til kommunale daginstitutioner i forhold til selvejende daginstitutioner og privatinstitutioner og omvendt.

Privatinstitutionens ledelse skal have pædagogisk indsigt i form af relevant faglig uddannelse som f.eks. pædagog, lærer eller lignende.

Der kan i særlige tilfælde dispenseres herfra under forudsætning af, at der ansættes en daglig pædagogisk leder med pædagogisk uddannelse.

Lolland Kommune skal som led i sit tilsyn have indsigt i privatinstitutionens arbejds-/vagtplaner, ansættelsesbreve eller lignende med henblik på at få overblik over privatinstitutionens personaleforbrug og personalesammensætning og i øvrigt have de oplysninger fra institutionen, som er nødvendige for tilsynets gennemførelse.

Privatinstitutioner har ret til et driftstilskud, et administrationstilskud og et bygningstilskud pr. barn, der er optaget i institutionen. Administrationstilskuddet ydes når privatinstitutionen selv ønsker at varetage administrationen.

Tilskuddet ydes tidligst fra det tidspunkt et barn er berettiget til en plads i et dagtilbud. I Lolland Kommune er der pasningsgaranti fra barnet er 26 uger til skolestart.

Et barn tæller som børnehavebarn fra den 1. i den måned det fylder 2,10 år.

Tilskuddet til en fuldtidsplads kan ses på Lolland Kommunes hjemmeside.

I beregningsgrundlaget for driftstilskuddet indgår privatinstitutionens åbningstid med afsæt i en minimums åbningstid på 50,5 timer pr. uge. Ved øget åbningstid vil der ikke være ekstra driftstilskud.

Driftstilskuddet nedsættes for deltidspladser / reduceret åbningstid.

Børn optaget i privatinstitutioner er omfattet af regler om søskende- og fripladstilskud.

Privatinstitutionen fastsætter selv størrelsen af forældrebetalingen, som hver år skal oplyses til Lolland Kommune i november måned.

  • Tilskud ydes fra det tidspunkt, hvor forældrene er berettiget til en plads i et dagtilbud i Lolland Kommune og barnet er optaget i en privatinstitution.
  • Barnet skal have bopæl i Lolland Kommune
  • Ifølge Dagtilbudsloven kan et barn alene råde over én plads. Der kan derfor ikke ydes tilskud til en plads i privatinstitution, så længe barnet er tilmeldt en plads i et dagtilbud under den kommunale forsyning eller i en privat pasningsordning.
  • Starter barnet alligevel i privatinstitutionen før udmeldelsesdatoen fra den kommunale eller selvejende plads eller private pasningsordning, udbetales der ikke tilskud i opsigelsesperioden. Dette er et mellemværende mellem forældre og privatinstitutionen.
  • Tilskud udbetales til privatinstitutionens NemKonto, månedsvis forud og reguleres i efterfølgende måneder i forhold til de ind-/udmeldelser af børn, som privatinstitutionen har pligt til at informere Lolland Kommune om.

  • Når barnet ikke længere er optaget i privatinstitutionen
  • Når barnet får plads i et andet dagtilbud og opsigelsesvarslet i privatinstitutionen er overholdt (se under opsigelsesvarsler)
  • Når barnet ikke længere har bopæl i Lolland Kommune.

Privatinstitutionen skal stille alternativ pasning til rådighed, hvis der holdes lukkedage. Den alternative pasning skal leve op til Dagtilbudslovens formålsbestemmelser, herunder tilgodese børnenes behov for stabile og trygge rammer i deres dagtilbud og familiernes mulighed for at få deres hverdag til at hænge sammen.

Ifølge Dagtilbudslovens § 27, stk. 3 skal privatinstitutionen fastsætte regler om optagelse af børn i institutionen. Optagelsesreglerne skal fremgå af privatinstitutionens vedtægt.

  • Privatinstitutionen fastsætter selv kriterier for og træffer afgørelse om optagelse af børn i institutionen.
  • Privatinstitutionen fører selv venteliste.
  • Privatinstitutionen skal meddele Skole og Dagtilbud, hvilke børn der bliver optaget i privatinstitutionen. Dette skal ske kontinuerligt i fastlagte og aftalte terminer.
  • Der kan ikke fastsættes optagelsesregler, der udelukker særlige grupper for optagelse i privatinstitutionen. Dette betyder, at privatinstitutionen skal være tilgængelig for alle børn med afsæt i en inkluderende praksis.
  • Privatinstitutionen er forpligtet til at optage børn, der ønsker en plads i privatinstitutionen og opfylder retningslinjerne for optagelse, hvis der er en ledig plads i institutionen.
  • Forældre der afholder orlov efter Barselsloven har ret til at få en deltidsplads 30 timer ugentligt til husstandens børn. Privatinstitutionen fastsætter selv retningslinjer for anvendelsen af deltidspladsen, men er omfattet af Lolland Kommunes retningslinjer i forhold til ansøgning om deltidsplads og afbrydelse/ophør af tilbuddet. Lolland Kommunes retningslinjer for deltidsplads findes på Lolland Kommunes hjemmeside.
  • Forældre med et dokumenteret pasningsbehov der ligger uden for dagtilbuddenes almindelige åbningstid, kan ansøge om et kombinationstilbud. Det betyder at forældre både kan anvende timer i et dagtilbud i åbningstiden, og derudover enten ansætte en fleksibel børnepasser eller benytte en godkendt fleksibel pasningsordning i gennemsnitlig min. 10 ugentlige timer fordelt over en 4 ugers periode, til pasning af barnet uden for dagtilbuddenes åbningstid. Retningslinjer for kombinationstilbud findes på Lolland Kommunes hjemmeside.

Det skal fremgå af privatinstitutionens vedtægter, med hvilke varsler henholdsvis forældrene og privatinstitutionen kan opsige aftalen.

Som hovedregel kan børn ikke overflyttes til anden institution før opsigelsesvarslet er overholdt.

Hvis et barn af pædagogiske årsager eller uoverensstemmelse skal overflyttes hurtigst muligt, kan der ved aftale mellem kommunen, forældrene og privatinstitutionen aftales en kortere opsigelse.

Privatinstitutionen skal meddele Skole og Dagtilbud, hvilke børn der bliver udmeldt af privatinstitutionen. Dette skal ske kontinuerligt i fastlagte og aftalte terminer.

I forbindelse med opsigelse fra en privatinstitution er børn, der har været optaget i en privatinstitution, berettiget til en plads under den kommunale forsyning inden for de gældende optagelsesregler, som findes på Lolland Kommunes hjemmeside.

Hvis privatinstitutionen går konkurs, eller på anden måde pludselig ophører, er Lolland Kommune forpligtet til omgående at skaffe plads til børnene andre steder i de kommunale og selvejende dagtilbud.

Forældrene i privatinstitutioner skal sikres indflydelse svarende til forældreindflydelsen i selvejende daginstitutioner jf. Dagtilbudslovens § 14, stk. 6.

Privatinstitutionen tilrettelægger selv forældreindflydelsen og skal som minimum omfatte:

  • Principperne for privatinstitutionens arbejde
  • Principperne for anvendelse af budgetrammen
  • Principper for samarbejde mellem hjem og privatinstitutionen
  • Inddragelse i udarbejdelse, evaluering og opfølgning på den pædagogiske læreplan
  • Inddragelse i privatinstitutionens arbejde med at skabe gode overgange fra hjem til dagtilbud, mellem dagtilbud, og fra dagtilbud til fritidsliv/skole
  • Indstillingsret og ret til at deltage ved ansættelse af ledelsen
  • Indstillingsret ved ansættelse af personale
  • Fravalg af et sundt frokostmåltid

Dette skal fremgå af vedtægterne.

Lolland Kommune fører tilsyn med privatinstitutioner efter regler om tilsyn med dagtilbud jf. Dagtilbudslovens § 5. Lolland Kommune har i kraft af sin tilsynspligt til enhver tid mulighed for at aflægge besøg i privatinstitutionen.

Privatinstitutionen er forpligtet til at samarbejde med Lolland Kommune – bl.a. i forhold til det pædagogiske tilsyn, hvor nødvendig dokumentation er en forudsætning.

Privatinstitutionen skal give tilsynet fuld og uhindret fysisk adgang til institutionen.

Privatinstitutionen har pligt til at oplyse om enhver ændring, som kan have betydning for Lolland Kommunes godkendelsesgrundlag.

Tilsynet udføres i overensstemmelse med Lolland Kommunes tilsynskoncept, som findes på kommunens hjemmeside.

Seneste rapport fra anmeldt tilsyn, skal være tilgængelig på privatinstitutionens hjemmeside.

Privatinstitutionen er omfattet af reglerne i Forvaltningsloven og Offentlighedsloven i relation til den opgave den udfører for Lolland Kommune – jf. Retssikkerhedslovens § 43, stk.1.

Privatinstitutionens bestyrelse og ansatte er omfattet af reglerne om tavshedspligt jf. § 27 i Forvaltningsloven samt reglerne om underretningspligt jf. Servicelovens §§ 153 og 154, og Persondataforordningen.

I forbindelse med ansættelse af personale skal der indhentes børne- og straffeattester jf. bekendtgørelse 627 af 15. juni 2006.

Privatinstitutionen skal overholde lov om røgfrie miljøer.

En privatinstitution kan grundet efterspørgsel m.m. have ønske om udvidelse af børnetal. Der er her tale om at ansøge om udvidelse af børnetal under den eksisterende godkendte ramme.

Den maksimale sagsbehandlingstid er 3 måneder fra alle oplysninger om udvidelsen foreligger.

Ansøgningen skal indeholde:

  • Tydelig angivelse af, hvem ansøger er og hvornår den ønskede godkendelse skal gælde fra
  • Hvilket maksimale børnetal der ansøges om
  • En rådgiverpåtegnet erklæring om, at institutionen ved det ansøgte børnetal lever op til bygningsreglementet i forhold til gældende krav til børnekvadratmeter, brand, ventilation osv.
  • Ansøgningen skal vedhæftes forslag til ændrede vedtægter for privatinstitutionen, med angivelse af, hvor ændringer er foretaget. Vedtægterne skal vedlægges i sin komplette form, da Byrådets godkendelse af vedtægterne er en betingelse for privatinstitutionens virke
  • Eventuelle ændrede retningslinjer skal fremgå. (F.eks. kriterier for udmeldelse og optagelse mm.)
  • CVR. nr. skal fremgå af ansøgningen.
  • Enhver ændring i forhold til nuværende godkendt grundlag skal fremgå tydeligt af ansøgning, vedtægter mm.

Kontakt

Skole og Dagtilbud

Jernbanegade 7, 4930 Maribo
skoleogdagtilbudofficiel@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Når du ringer

Callcentret viderestiller til relevant medarbejder eller område.

Måske er du også interesseret i

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag8:00 - 15:00
Torsdag8:00 - 17:00
Fredag8:00 - 13:00


Nyttige links