Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Bolig og byggeri Spildevand og regnvand Spildevand i det åbne land

Spildevand i det åbne land

Her kan du finde information omkring håndteringen af spildevand i områder uden adgang til offentlig kloakering samt renseløsninger og rensekrav for din ejendom.

Hvis du har en ejendom i "Det åbne land"

Ejendomme der ikke er tilsluttet offentlig kloak eller har mulighed for at blive tilsluttet offentlig kloak, ligger i områder, der går under fællesbetegnelsen "Det åbne land" eller ”Områder med spredt bebyggelse”. Disse ejendomme ligger primært enkeltvis eller i mindre byer.

Staten har i Vandområdeplan 2021-2027 udpeget områder, hvor der skal ske forbedret rensning af spildevandet. Målet med udpegningen er, at vandløb og søer på sigt skal opfylde de fastsatte miljømål.

Ejendomme i det åbne land leder ofte dårligt renset spildevand ud til vandløb eller søer. Derfor skal alle ejendomme beliggende inden for områder med rensekrav, ifølge Spildevandsplan 2017-2027, enten tilsluttes offentlig kloak eller forbedre rensning af spildevandet på egen grund. Den forbedrede spildevandsrensning skal ske enten til renseniveau SO (Organisk stof og kvælstof skal fjernes fra spildevandet) eller renseniveau SOP (Organisk stof, kvælstof og fosfor skal fjernes fra spildevandet).

Ønsker du at forbedre rensningen af spildevand på din ejendom, eller er du blevet påbudt det af kommunen, kan du blandt andet vælge mellem de forskellige typer af renseanlæg, du finder nederst på siden her.Her kan du finde en samling af beskrivende videoer om nogle af de forskellige typer af renseanlæg (dreambroker.com)

Husk, at der skal ansøges om tilladelse til etablering af et privat renseanlæg. Vi anbefaler, at du søger vejledning hos en autoriseret kloakmester før du vælger anlæg og ansøger om tilladelse. Alt kloakarbejde skal udføres af en autoriseret kloakmester.

Her finder du information om de enkelte renseanlæg

Ejendomme der ligger i Det åbne land, har typisk en ældre bundfældningstank (tidligere betegnet septiktank eller trixtank) til håndtering af deres husspildevand. En bundfældningstank renser spildevandet mekanisk, dvs. den fjerner de fastere dele fra spildevandet.

En bundfældningstank renser ikke til noget renseniveau, men kan anvendes indtil kommunen eventuelt stiller krav om forbedret rensning.

De gamle septiktanke og trixtanke opfylder ikke de krav, der er til bundfældningstanke i dag, så hvis du skal have udskiftet din gamle tank, vil der blive stillet krav til, at bundfældningstanken udskiftes til en godkendt tank.

Der skal altid søges om tilladelse til etablering af en bundfældningstank. 


Du kan læse mere om bundfældningstanke i dette faktaark (PDF)

Det biologiske minirenseanlæg modtager det mekanisk rensede spildevand fra en godkendt bundfældningstank. Det biologiske minirenseanlæg fungerer i bund og grund på samme måde som de store offentlige renseanlæg, og renser spildevandet biologisk ved hjælp af mikroorganismer og eventuelt kemisk, inden spildevandet udledes. Nogle producenter har integreret bundfældningstanken i det biologiske minirenseanlæg, så der kun skal placeres én tank i jorden.

Det biologisk minirenseanlæg kræver ingen vedligeholdelse fra dig. Du har dog pligt til at indgå en serviceaftale om mindst et årligt tilsyn af anlægget, herunder kontrol for overholdelse af renseniveauet.

Anlægget er nedgravet, og det er kun dækslet, der er synligt.

Der skal altid søges om tilladelse til etablering af et biologisk minirenseanlæg.


Du kan læse mere om biologisk minirenseanlæg i dette faktaark (PDF).

Et nedsivningsanlægget modtager det mekanisk rensede spildevand fra en godkendt bundfældningstank. Nedsivningsanlægget udnytter jorden som et slags filter, som renser spildevandet gennem jordlagene, inden det når ned til grundvandet

Et nedsivningsanlægget er opbygget af mindst 2 fordelerrør/sivestrenge. Oftest er sivestrengene placeret under terræn, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at lave et hævet nedsivningsanlæg (sandmile), f.eks. hvis jorden er meget leret eller grundvandsspejlet er højt. Anlægget er som udgangspunkt nedgravet, og det er kun dækslet, der er synligt. Et hævet nedsivningsanlæg vil være synligt, da sandmilen er mindst 0,6 m høj og kan være helt op til ca. 1,85 m høj.

Nedsivningsanlægget kræver løbende vedligeholdelse. Alle mekaniske dele skal serviceres mindst én gang om året, og sivestrengene bør spules ca. hvert andet år.

Der skal altid søges om tilladelse til etablering af et nedsivningsanlæg. 

Det er ikke alle steder, man kan få tilladelse til at etablere et nedsivningsanlæg.

Du kan læse mere om nedsivningsanlæg i dette faktaark (PDF).


Henvisning til Miljøstyrelsens vejledning til standardanlæg findes her (mst.dk)

Det beplantede filteranlæg modtager det mekanisk rensede spildevand fra en godkendt bundfældningstank. Anlægget renser spildevandet ved nedsivning gennem et beplantet filterlag, inden spildevandet udledes til naturen.

Et beplantet filteranlæg til en husstand (5 PE) er opbygget som et 4x4 meter lukket sandbed beplantet med tagrør og gul iris. Anlæggets opbygning som et blomsterbed, kan få det til at falde naturligt ind i din have.

Det beplantede filteranlæg kræver løbende kontrol og vedligeholdelse. Der skal løbende holdes øje med pumpen, og fordelerrørene skal spules ca. hvert andet år. Det kan også være nødvendigt at fjerne ukrudt fra anlægget.

Der skal altid søges om tilladelse til etablering af et beplantet filteranlæg.

Det kræver også en landzonetilladelse, som du kan søge her (borger.dk)

Du kan læse mere om beplantet filteranlæg i dette faktaark (PDF).

Læs mere om Miljøstyrelsens vejledninger til standardanlæg her (mst.dk)

Det afløbsfrie pileanlæg modtager det mekanisk rensede spildevand fra en godkendt bundfældningstank. Pileanlægget er et lukket anlæg med tæt bund og sider, hvor pilene optager spildevandet og fjerner nogle af de forurenende stoffer, og vandet fordamper gennem bladene. Resten omsættes af mikroorganismer i pileanlægget.

Et pileanlæg kræver meget plads. Anlægget skal altid være 8 meter bredt, mens længden varierer i forhold til mængden af tilført spildevand. Et anlæg dimensioneret til en husstand skal være mindst 15,5 m langt, men må i de fleste tilfælde forventes at skulle være omkring 25-30 meter langt. Pilene kan blive op til 4-5 meter høje.

Et pileanlæg kræver pasning. Hvert år i januar/februar skal en tredjedel af pilene skæres ned til 15 cm. Vælger man at skære halvdelen af pilene ned, kan beskæring udelades hvert 3. år. Der skal løbende holdes øje med pumpen, og fordelerrørene skal spules ca. hvert andet år.

Ønsker du et pileanlæg uden bund, skal det leve op til kravene for nedsivningslæg.

Der skal altid søges om tilladelse til etablering af et pileanlæg. 

Det kræver også en landzonetilladelse, som du kan søge her (borger.dk)

Du kan læse mere om pileanlæg i dette faktaark (PDF)

Læs mere om Miljøstyrelsens vejledning til standardanlæg her (mst.dk)

En samletank er en lukket tæt beholder uden udledning, som modtager alt husspildevandet. Samletanken er nedgravet, og det er kun dækslet, der er synligt. Du skal være opmærksom på, at tanken fylder meget under jorden.

Tankens størrelse skal så vidt det er muligt tilpasse mængden af spildevand, men ved en høj spildevandsafledning kan det være nødvendigt med hyppig tømning. Du skal selv bestille en slamsuger og betale for tømningen. Det kan anbefales af installere en højvandsalarm, så tanken ikke risikerer at flyde over. Spildevandet fra tanken skal afleveres af slamsugerfirmaet på et offentligt renseanlæg

Der skal altid søges om tilladelse til etablering af en samletank. 

Det Biologiske sandfilteranlæg modtager det mekanisk rensede spildevand fra en godkendt bundfældningstank. Anlægget renser spildevandet ved nedsivning gennem ca. 80 cm filtersand, hvorefter det rensede spildevand samles og udledes til naturen.

Et biologisk sandfilteranlæg har fordelerrør liggende øverst i anlægget og nederst drænrør. Det eneste synlige ved anlægget er en lille vold dækket med græs og dækslet.

Det biologiske sandfilteranlæg kræver løbende vedligeholdelse. Alle mekaniske dele skal serviceres mindst én gang om året, og fordelerrørene skal spules ca. hvert andet år.

Der skal altid søges om tilladelse til etablering af et biologisk sandfilteranlæg. 

Det kræver også en landzonetilladelse, som du kan søge her (borger.dk).

Du kan læse mere om biologisk sandfilteranlæg i dette faktaark (PDF).

I nogle områder, hvor husene ligger tæt, kan det være en god idé at gå sammen med en eller flere naboer om at anlægge et fælles renseanlæg. Fordelen er, at det i mange tilfælde kan etableres og drives billigere, end hvis de samme ejendomme har hver sit anlæg. Desuden kan anlægget ofte være mere robust i drift.

Der skal oprettes et spildevandslaug, der skal stå for anlæggets etablering, drift og vedligeholdelse. Spildevandslauget skal have udarbejdet vedtægter, som skal indsendes til kommunen. Vedtægterne skal tinglyses på alle involverede ejendomme, og spildevandsplanen skal opdateres inden I må etablere anlægget.

Vælger I at etablere et fælles privat renseanlæg, kan det være en god idé at tage en kloakmester med på råd. Han kan vejlede om de forskellige anlægstyper, og give jer et konkret prisoverslag på det anlæg, I ønsker. Samtidig skal I søge om tilladelse hos kommunen.

Vær opmærksom på, at selve tilslutningen skal godkendes af en autoriseret kloakmester.

  • SO: Skærpet krav til reduktion af organisk stof samt nitrifikation.
  • SOP: Skærpet krav til reduktion af organisk stof og fosfor samt nitrifikation.

Kontakt

Teknik- og Miljømyndighed

Fruegade 7, 4970 Rødby
tmm@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Telefontid

Når du ringer

Callcentret viderestiller til relevant medarbejder eller område.

Måske er du også interesseret i

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag8:00 - 15:00
Torsdag8:00 - 17:00
Fredag8:00 - 13:00


Nyttige links