Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Job og uddannelse Praktikpladser Sygeplejepraktik

Sygeplejepraktik

Lolland Kommune har en aktiv uddannelsespolitik med ønsket om at være en uddannelseskommune. Kommunen tilbyder derfor praktik til de studerende. Der tilbydes praktik i henhold til lovgivningen på området.

Information om sygeplejepraktik

Alle sygeplejersker, ansat i Lolland Kommune Ældre & Sundhed, er organiseret i et samlet team med tre teamledere. Der er mødested i henholdsvis Sundhedscentret i Nakskov og Sundhedscentret i Maribo.

Hele sygeplejeteamet er inddelt i mindre undergrupper, opdelt efter forskellige parametre, som f.eks. geografisk placering, faglig kompetence og kontinuitet for den enkelte borger.

Sygeplejeteamet er organiseret som en decentral enhed med en decentral leder, der refererer til Ældre & Sundhedschefen.

Den decentrale leder for sygeplejen er, sammen med de to andre decentrale ledere, en del af det samlede ”Team Ledelse” i Ældre & Sundhed.

Der er ca. 90 sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter ansat i teamet. Aldersfordelingen er fra 25 år til 65 år. Ligeledes er den kliniske erfaring for den enkelte sygeplejerske fordelt fra nogle få måneder til 30 år.

Der arbejdes løbende med de faglige kompetencer hos den enkelte sygeplejerske.

Til de årlige MUS samtaler (Medarbejder Udviklings Samtaler) aftaler den enkelte sygeplejerske med sin teamleder, hvordan nye kompetencer kan opnås.

Alle sygeplejersker arbejder med at udvikle og højne kvaliteten inden for alle områder af sygeplejen. Formålet er at give kvalitet i mødet med borgeren, udfylde personlige ambitioner og støtte sygeplejekollegaer.

Det tilstræbes altid i Team Sygepleje, at der er sygeplejersker ansat med følgende specialist områder/uddannelser:

  • Sårbehandling
  • Kliniske vejledere
  • Diabetes
  • Hygiejne
  • Palliation
  • Inkontinens
  • Stomi
  • KOL
  • Smerter
  • Patientsikkerhed
  • Akut sygepleje

Der er ca. 1800 borgere, der modtager sygepleje efter Sundhedsloven §138 . Disse borgere er fordelt i eget hjem, plejeboliger og sygeplejeklinikker.

Størstedelen af disse borgere er over 67 år, men der ses stadig yngre borgere, og der udføres ligeledes sygepleje til børn.

Målet for sygeplejeindsatsen er:

  • at forebygge sygdom
  • at fremme sundhed
  • at yde sygeplejefaglig pleje og behandling
  • rehabilitering og palliation.

Målet med sygeplejen er, at borgeren - uanset truet livssituation, sygdom af midlertidig eller kronisk art, forskellige handicap eller situationer, hvor døden er nært forestående - kan modtage sygepleje i sygeplejeklinik, plejebolig eller eget hjem, således:

  • at borgeren oplever, at sygeplejen er helhedsorienteret, målrettet og fagligt kvalificeret
  • at borgeren/pårørende tilbydes støtte og hjælp med fokus på anvendelse af egne ressourcer, således at borgeren kan genskabe færdigheder og vedligeholde disse
  • at borgeren motiveres til at være aktiv i daglige gøremål, så egne ressourcer medinddrages i sygeplejens udførelse
  • at borgeren støttes og vejledes i sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter
  • at borgeren oplever at indsatsen tilrettelægges i et samarbejde, hvor borgerens selvbestemmelse, normer og hverdagsliv respekteres, bevares og styrkes.

Lolland Kommune tager udgangspunkt i BUM-modellen, som består af en Bestiller, en Udfører/leverandør og en Modtager.

Bestiller (B): Er den funktion som Myndigheden varetager, hvor en visitator efter henvendelse fra borgeren selv, egen læge, sygehus, nabo, pårørende eller andre, visiterer den relevante sygeplejeydelse efter Lolland Kommunes standarder og ydelseskatalog.

Udfører/leverandør (U): Er sygeplejersken i sygeplejeteamet 

Modtager (M): Er borgeren

Lolland Kommunes visitatorer er uddannede som enten sygeplejersker, terapeuter eller socialrådgivere og er ansat i sektoren Social og Arbejdsmarked.

Alt dokumenteres i det elektroniske omsorgssystem Nexus med FS3 som dokumentationsredskab (FS = Fælles Sprog)

Der er på alle kontorer adgang til en PC. Hver sygeplejerske har en iPad, der medbringes i hjemmet, og det prioriteres, at dokumentationen foregår sammen med borgeren i hjemmet.

Sygeplejen bliver udført efter kontaktpersonsprincippet. Hvor dette ikke kan lade sig gøre, prioriteres det højt, at det er så få sygeplejersker som muligt, der kommer i hjemmet.

Ligeledes er der et naturligt samarbejde mellem sygeplejersker i teamet med specialviden og fokus på specielle problemstillinger i sygeplejen, f.eks. områder indenfor palliation, sår, hygiejne, diabetes, vejledning/pædagogik, inkontinens, mv.

Dette er både i forhold til borgeren og dennes familie, men er også rettet mod samarbejdspartnere som social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter.

Alle sygeplejeydelser kan udføres døgnets 24 timer, da der er sygeplejedækning døgnet rundt. Der udføres ligeledes sygepleje til borgere, der bor på Askø, Femø og Fejø.

Sygeplejeopgaver

Sygeplejeopgaverne visiteres efter Sundhedslovens § 138 og efter Lolland Kommunes kvalitetsstandarder og katalog over indsatsområder.

Der er udarbejdet kliniske standarder på alle sygeplejeydelser. Disse er tilgængelige elektronisk. Ligeledes anvendes VAR Healthcare som en web-baseret portal med procedurer og instrukser til alle sygeplejeydelser.

Sygeplejersken udfører og varetager sygeplejeopgaver i alle døgnets timer, udfører akutte tilsyn, jf. de aftaler, der er lavet med samarbejdspartnere (sygehuse, vagtlæger, praktiserende læger, mv.)

Uden for almindelig ”kontortid”, hvor medarbejdere i Myndigheden ikke er til stede, så har den vagthavende sygeplejerske den visiterende funktion.

Som sygeplejeopgave kan nævnes medicinadministration, hjælp til ernæring, herunder vejledning, sondeernæring, parenteral ernæring, PEG-sonde, sårpleje, skift af KAD, skift af sonde, fjernelse af kemo-pumpe, oplæring af borgeren og/eller pårørende til at varetage f.eks. medicinadministration og stomi-pleje, palliativ og terminal pleje, støtte og vejledning til borgere og pårørende med psykiske, fysiske og sociale problemer, misbrug, demens, kroniske lidelser, livstruende sygdom.

Vejlede, undervise og supervisere medarbejdere i de udekørende teams og på plejecentre. Koordinere behandlings- og plejeforløb med både interne og eksterne samarbejdspartnere.

Desuden er der sygeplejeklinik i Nakskov og Maribo, hvor borgeren kommer ind på én af de fire klinikker og får udført den sygepleje, der er behov for.

Sygeplejerskerne har samarbejde både internt og eksternt.
 
Det interne samarbejde har især fokus på plejeteam i Personlig & Praktisk hjælp og terapeuter fra Rehabilitering.

Det eksterne samarbejde dækker alt fra praktiserende læger, telesår, sygehusafdelinger-
/ambulatorier i Region Sjælland, specialafdelinger andre steder i landet, palliativt team, distrikts- /behandlingspsykiatrien, socialpsykiatrien, til kørselskontorer og flere andre.

Klinisk vejledning af studerende er en højt prioriteret opgave for alle i sygeplejeteamet, og i Ældre & Sundhed generelt. Der er derfor altid én sygeplejerske til én studerende hver dag. Der er også mulighed for at kontakte personer i andre decentrale enheder, hvis det skønnes relevant. Derfor står alle - efter aftale - til rådighed for at dele ud af deres faglige og praktiske viden og erfaringer. Al data om den enkelte studerendes praktikforløb er dokumenteret i Praktikportalen på www.ucpraktikportal.dk, og relevant materiale for sygeplejeuddannelsen findes på Professionshøjskolen Absalons hjemmeside under ”praktik/censor/klinik” hvor al opdateret og aktuelt materiale vil kunne findes. 

Bachelorprojekter

Vedr. bachelorprojekter, stiller sygeplejen og hele Ældre & Sundhed sig til rådighed, både som ”undersøgelsesfelt” i forbindelse med indsamling af empiri, men også med enkeltpersoner, fænomener, problemstillinger mv., efter aftale. Det vil i sygeplejen positivt overvejes at anvende og drage nytte af den viden, der genereres i bachelorprojekter.

Det er højt prioriteret i sygeplejeteamet, at der skabes rum og plads til et læringsmiljø for den studerende, således at den studerende får størst mulig udbytte af det kliniske uddannelsesforløb i sygeplejeteamet.

Den studerendes praktik planlægges individuelt med henblik på at sikre en fremgang i den studerendes læring.

Ved læringsmiljø forstås, at der i fællesskab skabes fysisk, psykisk og socialt rum for nysgerrighed, refleksion og læreprocesser.

Den kliniske vejleder

Er uddannet sygeplejersker og har erfaring fra uddannelsesstedet. Den kliniske vejleder har en klinisk vejlederuddannelse, svarende til 1/6 diplomuddannelse, svarende til 10 ECTS.

Det er et mål i Team Sygepleje, at der altid vil være kliniske vejledere med de fornødne uddannelsesmæssige kompetencer og erfaring til at varetage den kliniske vejledning af studerende.

Den kliniske vejleder står for den enkelte studerendes forløb i klinikken, gennemfører ugentlige samtaler, undervisning, vejledning og vurdering af den studerendes færdigheder ved planlagte besøg i borgerens hjem.

Hvor det ikke er muligt at tilbyde uddannede kliniske vejledere, vil der altid være daglige vejledere, der tager ansvaret for den studerende og som stiller al sin praktiske viden til rådighed. Som før nævnt vil der altid være én sygeplejerske planlagt pr. sygeplejestuderende.

Ansvarlig klinisk vejleder

Er uddannet sygeplejerske, har erfaring fra uddannelsesstedet og har gennemgået Sundhedsfaglig Diplomuddannelse med fokus på klinisk vejledning og formidling, svarende til 60 ECTS.

Den ansvarlige kliniske vejleder er ansvarlig for at skabe et optimalt vejledermiljø, med henblik på at udvikle og afvikle de kliniske forløb for de studerende på en måde, så den individuelle læring er optimal, og således, at de studerendes mål opfyldes.

Ligeledes er det den ansvarlige kliniske vejleders ansvar sammen med teamlederen for sygeplejen at tilrettelægge og planlægge introduktionsforløb for den enkelte sygeplejestuderende.

Det er den ansvarlige kliniske vejleders opgave at have kontinuerligt samarbejde med Professions- højskolen Absalon og øvrige samarbejdspartnere.

Der afholdes to gange om året vejledermøde med alle kliniske vejledere, hvor der er mulighed for at drøfte aktuelle problemstillinger, udvikle miljøet for de sygeplejestuderende og udveksle ideer om metoder for læring i praksis.

To gange om året gennemgås alle de indhentede elektroniske evalueringer, både samlet og for hver enkelt studerende, så det sikres, at uddannelsesforløbet justeres hensigtsmæssigt ud fra de udarbejdede evalueringer af praktikopholdet i Team Sygepleje.

Ligeledes er det vigtigt for Team Sygepleje at udvikle og justere i praktikken, således at det giver maksimale muligheder for læring til den enkelte sygeplejestuderende.

Tilrettelæggelse af det kliniske forløb

Når praktikpladserne er fordelt, og Team Sygepleje har fået tildelt de sygeplejestuderende, der skal i praktik i Lolland Kommune, sendes et velkomstbrev med et introduktionsprogram via Praktikportalen.

Hver studerende tildeles en klinisk vejleder inden praktikstarten. Der vil være fælles introduktion for de studerende den første dag i klinikken.

Der vil blive fremstillet ID-kort med billede, der skal afleveres igen den sidste dag i klinikken. 

Den studerende skal medbringe en straffeattest den første dag i klinikken. Ligeledes er der brug for en udvidet straffeattest til praktikken hos sundhedsplejersken. Denne udvidede straffeattest skal underskrives af den sygeplejestuderende sammen med den kliniske vejleder i sundhedsplejen.

Som udgangspunkt vil den løbende kliniske undervisning tage udgangspunkt i konkrete borgerrelaterede emner i demens og medicinering, organisation, fælles sprog, dokumentation, sundhed og forebyggelse, værdisæt og udvikling af sygepleje i primærsektor, sårbehandling, og vil foregå i den konkrete situation sammen med den kliniske vejleder.

Der fremsendes relevant litteraturliste som forslag og inspiration.

De studerende får tildelt adgangskoder til IT Lolland og til det elektroniske omsorgssystem.

Den kliniske vejleder vil sammen med den studerende afholde forventningssamtale i løbet af den første uge i klinikken.

Ligeledes vil den kliniske vejleder afholde midtvejssamtale halvvejs i forløbet og en afsluttende samtale i løbet af den sidste uge.

Undervejs i hele det kliniske forløb vil den kliniske vejleder og den studerende afholde samtaler ca. en gang om ugen og efter behov. Der vil være mulighed for fælles refleksioner sammen med andre sygeplejestuderende.

Praktikforløbet er tilrettelagt på en måde, så den individuelle læring er i fokus.

I et samspil med de kliniske vejlederes tilbagemeldinger, uddannelsessamtaler og refleksioner sikres det, at den studerende udvikler sine kliniske og teoretiske færdigheder i en stigende kurve, hvor der især lægges vægt på et dynamisk samspil mellem teori og klinik.

Der lægges vægt på anvendelsen af Portfolio.

Efter aftale med den studerende vil refleksioner over praksis og/eller Farmakologi kunne danne udgangspunkt for faglige og reflekterende samtaler.

Der vil i løbet af praktikperioden lægges vægt på at udføre de planlagte studieaktiviteter, som beskrevet i Praktikportalen og som er planlagt i forbindelse med det enkelte uddannelseselement, der er beskrevet i semesterplanen for det enkelte semester.

Sygeplejeteamet forventer at den studerende overholder aftaler, møder til tiden, tager ansvar for egen uddannelse, møder forberedt i de forhold, der er aftalt med vejleder, borgere og pårørende.

De kliniske vejledere forventer, at de studerende bruger Portfolio, og at den studerende sørger for at skrive referater fra diverse uddannelsessamtaler.

Alle i sygeplejeteamet og uddannelsesgruppen forventer, at den studerende udfylder den elektroniske evaluering af det kliniske forløb.

De studerende vil blive bedt om at evaluere det kliniske forløb elektronisk. De elektroniske evalueringer vil blive gennemgået og drøftet med relevante ledere, kliniske vejledere og samarbejdspartnere. Ligeledes vil ”gode” ting blive bragt videre til rette personer og ”kritik” punkter vil blive diskuteret med henblik på udvikling af både læringsmiljøet generelt i Ældre & Sundhed, men også specifikt i sygeplejeteamet. 

Kontakt

Ældre & Sundhed

Søndre Boulevard 84, 4930 Maribo
aeldresektorenofficiel@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Telefontider

Når du ringer

Ældre & Sundheds callcenter viderestiller til relevant medarbejder eller område.

Telefonen hos Ældre & Sundhed besvares af vagttelefonen uden for de almindelige telefontider.

Måske er du også interesseret i

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag8:00 - 15:00
Torsdag8:00 - 17:00
Fredag8:00 - 13:00


Nyttige links