Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Grøn trepart

Med den grønne trepart er der lagt op til den største forandring af det danske landskab i over 100 år. Landbrugsarealer skal gøres våde, tilplantes med skov eller udtages af produktion.

Målsætningen er at reducere kvælstofudledning til kysterne, nedbringe drivhusgasemissioner, beskytte drikkevandet, skabe mere natur og øge biodiversiteten. Sideløbende skal robuste dyrkningsarealer beskyttes bedre til fremtidens fødevareproduktion.

Kommunerne har fået en central rolle i planlægning og implementering af den grønne trepart. I løbet af 2025 skal Lolland Kommune, som en del af de lokale treparter, udarbejde en arealomlægningsplan. Planen skal vise, hvor man i de kommende år skal etablere vådområder og minivådområder, udtage lavbundsarealer, ekstensivere, rejse skov samt opnå større sammenfattende naturområder.

Har du spørgsmål?

Du kan kontakte en udtagningskonsulent, Naturstyrelsen eller os, hvis du gerne vil høre nærmere om omlægningsarbejdet, eller hvis du har arealer, du gerne vil foreslå til et eventuelt projekt.

Om Grøn trepart

I slutningen af 2024 blev der indgået en bred politisk aftale om Den Grønne Trepart. Formålet med aftalen er at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande, sænke klimabelastningen, beskytte drikkevandet, skabe mere natur og styrke biodiversiteten.

Aftalens overordnede målsætninger på landsplan er følgende:

  • Reducere kvælstofudledningen med aktuelt 13.780 ton.
  • Udtage 140.000 ha kulstofholdige lavbundsjorde.
  • Plante 250.000 hektar ny skov, heraf 100.000 hektar urørt skov.
  • Et mål om 20 procent beskyttet natur i 2030 og syv nye naturnationalparker.
  • Klimaafgift på landbruget.

Den grønne trepart består af regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Kommunernes Landsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal og Dansk Industri.

Der er nedsat i alt 23 lokale treparter, der bygger på de eksisterende vandoplandsstyregrupper. Det er de lokale grønne treparters ansvar at planlægge og implementere arealomlægningen, hvilket skal resultere i 23 omlægningsplaner inden udgangen af 2025. En omlægningsplan er et katalog med egnede projekter, som skal indfri det nationalt udmeldte kvælstofindsatsbehov, samt målet om udtagning af kulstofholdig lavbundsjord og skovrejsning.

Hver lokale trepart indeholder:

  • 1-2 repræsentanter for hver af kommunerne i oplandet
  • 1-2 repræsentanter for lokale landbrugsorganisationer
  • 1-2 repræsentanter for lokale naturorganisationer
  • 1 repræsentant fra Naturstyrelsen

Lolland Kommune er med i to lokale treparter og en del af to hovedvandoplande: Smålandsfarvandet og Østersøen.

Lokal Trepart – Smålandsfarvandet

Lokal Trepart Smålandsfarvandet består af følgende kommuner: Lolland, Guldborsund, Vordingborg, Faxe, Næstved, Ringsted, Slagelse, Kalundborg, Holbæk og Sorø. Hver kommune har udpeget en politisk repræsentant og en kommunal embedsmand til at sidde i treparten.

Herudover er der to repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening, to repræsentanter fra landbrugsorganisationen VKST og en repræsentant fra Naturstyrelsen.

Lokal Trepart – Østersøen

Lokal Trepart Østersøen består af følgende kommuner: Lolland, Gulborgsund, Vordingborg, Faxe, Stevns og Næstved. Hver kommune har udpeget en politisk repræsentant og en kommunal embedsmand til at sidde i treparten.

Herudover er der to repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening, en repræsentant fra landbrugsorganisationen VKST, en repræsentant fra landbrugsorganisationen ØstDansk og en repræsentant fra Naturstyrelsen.

Lolland Kommunes repræsentanter i Lokal Trepart Smålandsfarvandet og Lokal Trepart Østersøen

  • Tine Winter Clausen, formand for Klima-, Teknik- og Miljøudvalget, Lolland Kommune
  • Martin Bruun, teamleder for Natur, Vand og Klima, Lolland Kommune

Yderligere information

Find uddybende information om de lokale grønne treparter (sgav.dk)

For yderligere information om omlægningsplanerne (sgav.dk)

Støtteordninger

Realisering af omlægningsplanerne sker ved hjælp af de tilskudsordninger, som staten stiller til rådighed for kommuner og private lodsejere. Implementering af den grønne trepart er derfor baseret på frivillighed blandt lodsejerne.

MARS - Multifunktionel Areal Registrering - er en digital platform, der samler information om de arealbaserede indsatser inden for kvælstofreduktion, udtagning af kulstofrige lavbundsjorder, skovrejsning og natur. Det er kommunernes og de lokale grønne treparters værktøj til at koordinere og planlægge konkrete udtagningsprojekter i det åbne land og udarbejde omlægningsplaner.

Vi inviterer ALLE, for eksempel lodsejere, rådgivere og organisationer, som har et eller flere arealer, de ønsker at foreslå til et eventuelt projekt om at indtegne dette i MARS screeningsmodul.

Modulet laver en screeningsanalyse der både viser potentialer for udtagning samt eventuelle konflikter, der måtte være på det indtegnede område. Screeningsmodulet kræver ikke login. Når et areal er udpeget, genereres et link, som kan kopieres og deles med andre.

Send gerne linket til Lolland Kommunes Teknik- og Miljømyndighed på mailadressen vandogklima@lolland.dk. Så vil de medarbejdere, der arbejder med grøn trepart og arealomlægningen, undersøge det nærmere. Husk at skrive navn, mailadresse og telefonnummer i din henvendelse og også gerne øvrig relevant information, f.eks. om du selv er ejer af arealet og eventuelle oplysninger om, hvorfor du mener, dette areal kan egne sig som et grøn trepart projekt.

Mere om MARS

Find vejledninger til værktøjet MARS på Styrelsen for Arealomlægning og Vandmiljø (sgav.dk)

Vil du vide mere?

Kontakt

Teknik- og Miljømyndighed | Natur, Vand og Klima

Fruegade 7, 4970 Rødby
vandogklima@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Når du ringer

Callcentret viderestiller til relevant medarbejder eller område.

Måske er du også interesseret i

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

CVR-nr. 29188572

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag08:00 - 15:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 13:00

Nyttige links