Skip til hoved indholdet

Mistanke om demens

Find hjælp til at hvad du skal være opmærksom på hvis du har mistanke om demens.

Demenssymptomer

Demenssymptomer kan ligne meget andet. Mange går et stykke tid med en mistanke, før de får undersøgt, hvad de forandringer de mærker i hverdagen, kan skyldes. Det kunne jo være stress, eller fordi man lige er flyttet, eller at ens ægtefælle er gået bort og mange andre ting.

Det er helt naturligt at tænke, at der kan være andre årsager til de ændringer, du har lagt mærke til og de første tidlige tegn på demens kan være svære at se.

Svækket hukommelse kan have mange årsager og behøver ikke være en demenssygdom.

Kender du Bent?

I denne film om Bent kan du se, hvilke tegn du skal være opmærksom på, hvis du er bekymret for om du selv – eller en du kender – kan være ramt af demens.

Filmen giver samtidig viden om, hvad du kan gøre, hvis du fortsat er i tvivl.

Her finder du videoen Kender du Bent? med synstolkning.

Godt at vide

Det har betydning, at du i god tid bliver undersøgt, hvis du - eller en af dine nærmeste - oplever begyndende problemer med hukommelsen, og andre forandringer. Du kan henvende dig til egen læge eller til kommunens demenskonsulenter.

Demenskonsulenten kan tilbyde besøg i hjemmet og du får her mulighed for at fortælle, hvordan du klarer hverdagen nu i forhold til tidligere. Demenskonsulenten vil være opmærksom på, om der kan gøres noget for at bedre din situation. Din ægtefælle eller dine børn er meget velkomne til at deltage. Efterfølgende kan demenskonsulenten med dit samtykke rette henvendelse til din egen læge ift. mistanke om demens.

Demenskonsulenten vil være din kontaktperson i hele undersøgelsesforløbet fra første besøg til diagnosen er stillet, samt tiden efter diagnose. Det er for at sikre, at du dels kommer rettidigt til de forskellige undersøgelser og dels får den støtte og vejledning undervejs, du har brug for.

Læs mere om demenskonsulenterne.

Lægen kan tilbyde en grundig helbredsundersøgelse med blodprøver, hjertekardiogram og urinprøve. Lægen kan henvise til CT scanning, som er en kort røntgenundersøgelse af hjernen. Når alle undersøgelsesresultaterne foreligger, tager lægen stilling til årsagen til hukommelsesproblemerne og andre forandringer, du måtte have oplevet, og kan henvise til hukommelsesklinikken, som kan stille den endelige diagnose og tilbyde den rette behandling.

Vi anbefaler, at nære pårørende deltager i undersøgelsesforløbet. De pårørende ser ofte forandringer, du ikke selv er opmærksom på og de pårørende kan være behjælpelige med at huske den information som gives undervejs.

Det er vores erfaring at nære pårørende kan blive en god støtte, hvis de får indsigt i, hvad problemet er og hvordan de bedst kan hjælpe dig.

Tegn på demens

Kontakt

Ældre & Sundhed

Søndre Boulevard 84, 4930 Maribo
aeldresektorenofficiel@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Når du ringer

Ældre & Sundheds Telefon- og Borgerbetjening viderestiller til relevant medarbejder eller område.

Telefonen hos Ældre & Sundhed besvares af vagttelefonen uden for de almindelige telefontider.

Find mere information om demens

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

CVR-nr. 29188572

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag08:00 - 15:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 13:00

Nyttige links