Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Sundhed og støtte Hjælp og pleje Lindrende indsats - Palliation

Lindrende indsats - Palliation

Hvis du har fået konstateret en livstruende sygdom, er det vigtigt at kende dine muligheder for at få kompetent hjælp.

Hvad er palliation/palliativ indsats?

Uanset hvor du er i dit sygdomsforløb, kan vi ofte gøre noget for at fremme din og dine pårørendes livskvalitet. Du kan fx få hjælp til at forebygge, afhjælpe og lindre en række fysiske og psykiske gener.

Hvem kan gøre brug af hjælp til palliation?

Alle, der har fået konstateret en livstruende sygdom, kan gøre brug af tilbuddene om hjælp og støtte til lindring, uanset om man er i et uafsluttet eller et afsluttet behandlingsforløb fra hospitalet. Det kan vare over en længere periode, men er også et tilbud, hvis du har fået at vide, at du har kort tid tilbage at leve i.

Find mere information om vores tilbud om palliativ hjælp

Du tilknyttes en palliativ kontaktsygeplejerske, som følger dig under hele forløbet, og kan hjælpe med:

  • Koordinering, støtte og vejledning af det lindrende forløb 
  • Henvisning til eksempelvis hjemmehjælp (personlig og praktisk hjælp), terapeuter eller hospice
  • Rådgivning om lidring af fysiske og psykiske gener i dit palliative forløb 
  • Vejledning til at søge om terminalerklæring/terminaltilskud 
  • Vejledning til at søge om pleje- og pasningsorlov 
  • Aflastning på akutplads/palliationsplads på Blomsterparken i Rødby
  • At søge om sygeplejeartikler og hjælpemidler 
  • Være bindeled mellem de forskellige fagpersoner, som er involveret i dit forløb

Vi har en lægefaglig konsulent tilknyttet palliationsområdet cirka én dag om ugen, som kan kobles på dit forløb ved behov. 

Der er vagtdækning døgnet rundt i sygeplejeteamet. Sygeplejeteamet kan kontaktes via Telefon- & Borgerbetjening på telefon 54 67 77 00.

Hvis en læge vurderer at du har forventet kort levetid, kan lægen ansøge om, at du får dækket alle dine udgifter til receptpligtig samt håndkøbsmedicin.

I samme forbindelse har kommunen mulighed for at dække udgifter til medicin uden recept, sygeplejeartikler og ernæringsprodukter. Bevilling til dette søges via Visitation - Ældre & Sundhed, Lolland Kommune.

Hvis du har en pårørende eller anden nærtstående person, som ønsker at hjælpe dig den sidste tid, har personen mulighed for at søge plejeorlov/plejevederlag.

Plejevederlag ved orlov til pasning af nærtstående døendeLæs mere om plejevederlag ved orlov til pasning af nærstående dødende

Plejevederlag søges via Visitation - Ældre & Sundhed, Lolland Kommune. For nærmere information er du velkommen til at kontakte visitationen på telefon 54 67 62 20.

I Lolland Kommune har vi fysioterapeuter ansat, som kan være med til at lindre nogle af de gener som sygdommen kan forårsage. Det kan eksempelvis være muskelsmerter, psykomotoriske funktionssmerter, funktionsnedsættelse eller lignende. Terapeuterne skaber et træningsmiljø, som tilgodeser de udfordringer og gener du har og tilrettelægger sammen med dig den træning eller ergoterapi, som der er behov for. 

Du henvises af egen læge, kommune eller fra sygehus-/ hospitalsafdeling.

Lolland Kommune tilbyder gratis rehabilitering til alle, der har en kræft-, KOL- eller hjertesygdom. Inden opstart på et kræftrehabiliteringsforløb, vil du blive inviteret til en individuel samtale. Samtalen vil afklare dine behov og finde ud af, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe og støtte dig i din situation.

Der undervises på temamøder i hvordan man lever med sin sygdom, som man kan tilmelde sig ved opstart af forløb i Lolland Kommune.

Udbydes behovsbestemt på Maribo og Nakskov Sundhedscenter.

Du henvises af egen læge eller fra sygehus-/ hospitalsafdeling.

Hvis du i en periode har behov for et tæt plejeforløb eller rehabiliteringsforløb, er der mulighed for ophold på en af kommunes akut/palliationspladser på Blomsterparken i Rødby. Her vil der døgnet rundt være sygeplejersker og assistenter til at hjælpe dig med dine aktuelle behov. 

Personalet kan være dig behjælpelig med at skabe kontakt til de forskellige fagpersoner, du måtte have behov for. Der er tilknyttet fysioterapeuter til afdelingen. Du vil her opleve trygge rammer og være omgivet af et kompetent sundhedsfagligt personale, som er i tæt samarbejde med læger og andre relevante støttepersoner.

Visitering foregår via hjemmesygeplejen.

Palliativ enhed i Region Sjællands sygehusvæsen er en specialiseret afdeling, opdelt i flere teams - det lokale team har til huse på Nykøbing Falster sygehus. De er specialiseret i behandling og lindring af symptomer ved alvorlig livstruende sygdom og varetager de mest kompliceret forløb. Arbejder tæt sammen med sygeplejen i Lolland Kommune. De har en udekørende funktion og kan derfor besøge dig i dit eget hjem. 

Er man henvist til Palliativ enhed, kobles man ikke på den lægefaglige konsulent i Lolland Kommune. 

Du kan blive henvist til Palliativ enhed via egen læge eller sygehus/hospitals afdeling.

Du kan finde flere oplysninger om Palliativt Team på Nykøbing F. Sygehus' hjemmeside (nfsygehus.dk).

Nogle situationer kan ikke løses i eget hjem, og her vil du få hjælp til fx at ansøge om et midlertidigt ophold på hospice til symptomlindring. De kan være med til at varetage behandling og lindring af mere kompliceret problemstillinger. Du kan også ansøge om et ophold, der lindrer og understøtter dine behov ved livets afslutning. Der er frit hospicevalg i Danmark, og det er gratis. Vi kan informere om de forskellige tilbud og muligheder, der kan hjælpe dig og dine pårørende i jeres konkrete situation.

Du har mulighed for at blive henvist hertil via din egen læge eller hospitalslæge.

Mange har stor glæde af at tale med den lokale sognepræst. Samtalen forudsætter ikke, at du har religiøse spørgsmål. Der kan tales om alt, hvad der rører sig hos dig. Præsten har tavshedspligt. Præsten kan efter aftale komme på hjemmebesøg.

Vågetjenesten er medmenneskelig støtte og tryghed til den døende, alvorlig syge og/eller familien.

Vågetjenesten tilbyder at våge ved den døende i situationer, hvor pårørende ikke kan være tilstede.

Beliggende på Frivilligcentrene på Maribo og Nakskov Sundhedscenter. 
Vagttelefon kl. 8.00-18.00 telefon 24 20 19 70. 

Kræftens bekæmpelse har mange forskellige tilbud for både borger og pårørende.

Se hvilke tilbud Kræftens Bekæmpelses har på deres hjemmeside (www.cancer.dk).

Café for kræftramte og pårørende

Lokalafdelingen for Kræftens Bekæmpelse i Lolland Kommune afholder åben cafe for kræftramte og pårørende.

Der er åben cafe den første tirsdag i hver måned fra 15.30-17.30 på Frivilligcenter Lolland i Nakskov. Adresse: Frivilligcenter Lolland, afdeling Nakskov, Hoskiærsvej 17, 1. sal bygning 12, 4900 Nakskov. 

Der er åben cafe mandag i lige uger på Frivilligcenter Lolland i Maribo (cafeen holder dog pause frem til 2024).

I cafeerne holder fagfolk oplæg om relevante emner. Der er også tid til at hygger sig med hinanden over en kop kaffe, eller at gå en tur i det fri.

Sygeplejerske fra Kræftens Bekæmpelse tilbyder samtaler til både borger og pårørende onsdage i lige uger.

Sted: Frivilligcenter Lolland, Sdr. Boulevard 82A, 4930 Maribo. 
Telefon: 70 20 26 46.

Yngre kræftramte

Netværk for yngre kræftramte mellem 25 og 45 år. Mødes hver måned. Henvendelse på telefon 51 51 22 49 eller 30 12 35 45.

Pårørendegruppe

For voksne, der har en ægtefælle/samlever, der er syg af kræft. Ved interesse kontakt på telefon 70 20 26 46.

Når livet er ved at ebbe ud, kan der opstå mange tanker og overvejelser både hos den døende, men også hos familien. Det er vigtigt at forstå, hvad der sker, når livsafslutningen nærmer sig. Vi i den kommunale sygepleje er til rådighed og vil informere og besvare spørgsmål.

I de sidste dage, inden døden indtræffer, svækkes kroppens funktioner for til sidst at ophøre. Her kan du læse om tegnene på, at døden er nært forestående. Der er mange forandringer i kroppen, som indtræder i de sidste timer og dage af livet, og når mennesket faktisk dør. Hver af disse kan opleves som skræmmende, hvis du ikke forstår dem.

Når døden nærmer sig, fungerer alt i kroppen gradvist langsommere. Der er ikke længere energi til at tale og heller ikke til at være vågen så længe ad gangen. Behovet for mad og drikke aftager og kan og skal ikke erstattes af ernæring og væske tilført på anden vis end det, som den døende selv kan indtage ad naturlig vej. Kunstig tilførsel af væske og ernæring kan medføre ubehag og kvalme samt væske i lungerne. Undgå at presse den døende til at spise og drikke.

Telefon- & borgerbetjening

Der sidder medarbejdere på Ældre & Sundheds Telefon- & Borgerbetjening døgnet rundt, som kan stille dig videre til de fagpersoner, som du har behov for at komme i kontakt med.
Telefon: 54 67 77 00.

Visitator

Der er telefontid hos visitator for personlig og praktisk hjælp og hjælpemidler. 

Se kontaktinformation og telefontider til Visitation - Ældre & Sundhed.

Kontakt

Ældre & Sundhed

Søndre Boulevard 84, 4930 Maribo
aeldresektorenofficiel@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Telefontider

Når du ringer

Ældre & Sundheds callcenter viderestiller til relevant medarbejder eller område.

Telefonen hos Ældre & Sundhed besvares af vagttelefonen uden for de almindelige telefontider.

Måske er du også interesseret i

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag8:00 - 15:00
Torsdag8:00 - 17:00
Fredag8:00 - 13:00


Nyttige links