Skip til hoved indholdet

Plejevederlag ved orlov til pasning af nærtstående døende

Hvis du er nærtstående til en døende, har du mulighed for at søge om plejevederlag.

Plejemodtager - ansøg om plejevederlag i Lolland Kommune med MitID (nemform.dk) Ansøger - Ansøg om plejevederlag i Lolland Kommune med MitID (nemform.dk)

Ansøgningen skal sendes til den kommune, hvor plejeordningen ønskes oprettet.

Hvis plejeordningen skal etableres i Lolland Kommune, opfordres du til at udfylde det digitale ansøgningsskema og underskrive ansøgningen ved hjælp af dit MitID. Du har mulighed for at gemme ansøgningen undervejs i processen, hvis du ikke ønsker at færdiggøre den med det samme. Tryk på fanen "Gem til senere" og vælg om du vil have et link sendt til Digital Post eller på mail. Når du vil fortsætte ansøgningen, skal du anvende det fremsendte link, som er gyldigt i 30 dage.

Find mere information om plejevederlag

Lolland Kommune tilbyder plejevederlag til nærtstående til døende, der ønsker at dø i eget hjem, når det er lægeligt fastslået at hospitalsbehandling er udsigtsløs og prognosen er forventet kort levetid. 

Formålet med pasning af døende i eget hjem er at give nærtstående pårørende mulighed for at yde pleje, omsorg og lindring og øge den syges livskvalitet.

Du kan være en ægtefælle, samlever, barn, forældre eller andet med meget tæt relation uden slægtsrelation. Det er ikke noget krav, at du har tilknytning til arbejdsmarkedet, og du kan således også være pensionist, studerende eller andet.

Orloven kan deles mellem flere personer efter aftale, dog således at der samlet bevilliges max 37 timer pr uge.

  • En læge skal fastslå, at hospitalsbehandling er udsigtsløs, og at prognosen er forventet kort levetid, oftest to til seks måneder. Hjælp kan ydes, så længe lovens betingelser er opfyldt, herunder betingelsen om, at den døende er plejekrævende.
  • Den syge skal være plejekrævende, fysisk og/eller psykisk.
  • Den plejekrævendes tilstand nødvendiggør ikke indlæggelse eller forbliven på sygehus eller ophold i plejehjem, plejebolig og lignende. 
  • Det skal være muligt og hensigtsmæssigt at pleje den døende i hjemmet. I øvrigt vil den døende også kunne tage ophold hos dig.
  • Du og den syge skal være enige om, at der etableres en plejeordning i dit eller den syges hjem.
  • Fokus hos den syge flyttes med plejeordningen fra behandling med helbredende sigte til omsorg/lindring.

Ansøgning skal rettes til den kommune hvori plejeordningen ønskes etableret.

Du finder to digitale ansøgningsblanketter nederst på siden. En til plejemodtager og en til plejevederlagsansøger. Hvis du som plejevederlagsansøger er lønmodtager, skal du vedhæfte de sidste 3 måneders lønsedler ved ansøgning.

Hvis du/I er fritaget for digital selvbetjening, kan du/I henvende dig til Visitation - Ældre & Sundhed og bede om at få tilsendt et ansøgningsskema, som du/I skal sende retur til Lolland Kommune, Visitation - Ældre & Sundhed, Søndre Boulevard 84, 4930 Maribo.

Se kontaktinformation og telefontider til Visitation - Ældre & Sundhed.

Visitator kan aflægge besøg i hjemmet, hvor den syge skal opholde sig. Visitator kan også vurdere at en telefonsamtale er tilstrækkeligt. Samtalen vil indeholde en vurdering af ansøgers egnethed som omsorgsperson, samt om det er muligt og hensigtsmæssigt at yde plejen til den døende i hjemmet.

Desuden drøftes plejebehov og oplysning om mulige kommunale tilbud, f.eks. personlig og praktisk hjælp, hjemmesygepleje, hjælpemidler og fysioterapi.

I oplyses om mulighed for afbrydelse af plejeforholdet, der både kan afbrydes af den døende, af ansøger og i særlige tilfælde af kommunen.

Visitator skal i henhold til loven føre tilsyn med plejeforholdet.

Plejevederlaget 

  • Er du lønmodtager har du ret til orlov i forbindelse med pasningsforholdet jf. Lov om lønmodtageres ret til fravær fra arbejde af særlige familiemæssige årsager.
  • Plejevederlaget udgør 1,5 gange sygedagpengesatsen, for alle der er sygedagpengeberettiget. Dog kan beløbet ikke overstige hidtidige indkomst.
  • For nogle lønmodtagere vil overenskomsten give ret til fuld løn mens plejeforholdet er etableret. (Arbejdsgiver får i givet fald refunderet 1.5 gange dagpengesatsen.)
  • For ansøgere der ikke er dagpengeberettiget; studerende, pensionister, arbejdsløse og andre på overførselsindkomst, udgør plejevederlaget et basisbeløb. Se gældende takst på borger.dk under ”Vejledning: Satser på det sociale område”.
  • Erhvervsdrivende er berettigede til plejevederlag. 
  • Plejevederlaget er skattepligtigt, kommunen tilbageholder arbejdsmarkedsbidrag. Der betales ikke ATP og der optjenes ikke feriepenge.

Økonomisk hjælp til sygeplejeartikler, ernæringspræparater, lægehenvist fysioterapi og lægehenvist psykologisk bistand kan såfremt udgiften ikke dækkes på anden vis bevilliges over § 122 i Lov om social service.

Ansøgning vedr. ovenstående sker fra sygehuslæge eller praktiserende læge. Hvis behovet for sygeplejeartikler eller fysioterapi kan imødekommes inden for Lolland Kommunes tilbud, bevilliges det ikke jævnfør § 122.

Du er forpligtet til at oplyse Visitation - Ældre & Sundhed om ændringer i din og den syges situation. Det kan være indlæggelse, ophold på hospice eller dødsfald.

Plejeforholdet ophører ved længere indlæggelse eller ophold på hospice.

Du har ret til at opretholde det bevilligede antal timers plejevederlag op til 14 dage efter dødsfaldet.

Du kan altid henvende dig til Visitation - Ældre & Sundhed i Lolland Kommune, hvis du har spørgsmål i forhold til ovenstående.

Se kontaktinformation og telefontider til Visitation - Ældre & Sundhed.

Du har 4 ugers klagefrist for klager over afgørelser, truffet efter §§ 119 og 122 i Lov om social service.

Ønsker du at klage over afslag på plejevederlag eller hjælpens omfang, kan du rette henvendelse til Visitation - Ældre & Sundhed. 

Visitation - Ældre & Sundhed skal i henhold til Retssikkerhedsloven § 66, stk. 2 genvurdere afgørelsen, der klages over. Visitation - Ældre & Sundhed skal have truffet en afgørelse på genvurderingen inden 4 uger fra klagen er modtaget.

Fører Visitation - Ældre & Sundheds genvurdering af afgørelsen ikke til et for dig tilfredsstillende resultat, oversender Visitation - Ældre & Sundhed klagen inklusive sagens akter til Ankestyrelsen.

Ankestyrelsen behandler herefter klagen og træffer en afgørelse, som sendes til dig og til Visitation - Ældre & Sundhed.

Lov om social service

I forhold til plejevederlag handler Lolland Kommune med hjemmel i Lov om social service og Sundhedsloven.

Lovgivningen er Lolland Kommunes overordnede ramme, som angiver krav og kriterier for kommunale indsatser samt præciserer målgrupper, som kan ydes service efter denne lov.

Der henvises i øvrigt til Lov om social service §§ 1 og 119-122.

Læs mere

Kontakt

Visitation - Ældre & Sundhed

Søndre Boulevard 84
4930 Maribo
aeldresektorenofficiel@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Måske er du også interesseret i

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

CVR-nr. 29188572

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag08:00 - 15:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 13:00

Nyttige links