STU - Den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse
STU er en treårig ungdomsuddannelse til dig, der har afsluttet folkeskolen, er under 25 år og som ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse.
OM STU
Ungdomsuddannelsen indeholder fag og aktiviteter, der fremmer din personlige udvikling, og giver dig mulighed for at deltage selvstændigt og aktivt i samfundslivet.
Ungdomsuddannelsen fremmer din evne til at indgå i sociale sammenhænge og til et selvstændigt og aktivt fritidsliv. STU er rettet mod udvikling af dine kompetencer til brug i uddannelses- eller beskæftigelses situationer.
Du søger STU gennem din UU-vejleder. UU-vejlederen udarbejder en målgruppevurdering og sender den til Visitationsudvalget for STU, som herefter træffer afgørelse om du tilhører målgruppen for STU.
Hvis du ønsker at søge om STU skal du kontakte UU-Ungdommens Uddannelsesvejledning.
Flere informationer om STU
STU står for Den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse.
STU er et treårigt tilbud til dig, der ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdoms- eller voksenuddannelse, fra du afslutter folkeskolen, og frem til du fylder 25 år.
STU-uddannelsen består af både praktiske og faglige elementer, der sammensættes ud fra dine forudsætninger.
Efter endt STU-uddannelse udstedes der et kompetencebevis med en beskrivelse af dine opnåede kompetencer indenfor både de faglige, praktiske og sociale dele af uddannelsen.
STU gives til dig, der ikke kan blive optaget og/eller gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse heller ikke med specialpædagogisk støtte (SPS).
STU er til dig, som er udviklingshæmmet, har et svært bevægelseshandicap, har ADHD, autisme, en psykisk lidelse, har en erhvervet hjerneskade, er multihandicappet eller er fagligt velfunderet inden for normalområdet, men ikke er i stand til at begå dig sprogligt og socialt. Derudover er STU også til dig med andre særlige behov. Det er ikke afgørende for din berettigelse til STU, at du har bestemte typer af funktionsnedsættelser eller bestemte diagnoser.
Det er alene afgørende, at du ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse, selvom der ydes specialpædagogisk støtte.
Formålet med STU-uddannelsen er at udvikle dine personlige, sociale og faglige kompetencer samt mestring af livet generelt, så du får bedre muligheder for at indgå i sociale fællesskaber og fritidstilbud m.v. Derudover er formålet også, at du får et så selvstændigt og aktivt liv som muligt samt udvikler dine muligheder for at komme videre på en uddannelse eller på arbejdsmarkedet.
For at du kan blive optaget på en STU-uddannelse skal du opfylde følgende betingelser:
- Du har afsluttet folkeskolen
- Du er ikke fyldt 25 år
- Du kan ikke blive optaget og/eller gennemføre en ordinær ungdomsuddannelse heller ikke med specialpædagogisk støtte (SPS)
Indstilling til optagelse på STU, sker via din ungdomsuddannelsesvejleder (UU) ved Ungdommens uddannelsesvejledning i Lolland Kommune.
Ved ansøgning til STU kan du kontakte Ungdommens udddannelsvejleding i Lolland Kommune på tlf.: 21 77 81 45
Din STU-vejleder sender ansøgning om indstilling til STU, med dokumentation for om du tilhører målgruppen, til Visitationsudvalget for STU.
Visitationsudvalget træffer afgørelse om, hvorvidt du er i målgruppen
Når du er blevet målgruppevurderet til STU, udarbejder STU-vejlederen en forløbsplan i samarbejde med dig og evt. dine forældre.
Herefter sender STU-vejlederen din forløbsplan til Visitationsudvalget, der træffer afgørelsen om du kan igangsætte din STU det ønskede sted.
I Lolland Kommune er der nedsat et tværsektorielt STU - Visitationsudvalg, som er forankret i Center for Social Service i Social- og Arbejdsmarkedssektoren.
STU-udvalget består af medlemmer både med og uden beslutningskompetence.
Udvalgets medlemmer med beslutningskompetence er leder af Center for Social Service, som er formand for STU-udvalget, Teamleder for myndighed og administration på Jobcentret og Souschef fra Børn & Unge.
Uden beslutningskompetence er leder af Ungdommens uddannelsesvejledning (UU) samt repræsentant fra økonomisektoren.
STU - udvalgets opgave er at træffe afgørelse om borgeren er i målgruppe til STU, godkende uddannelsestilbud og forløbsplan, træffe afgørelse om befordring samt godkende genoptagelse af STU ved afbrudt uddannelse.
STU - udvalget holder visitationsudvalgsmøde én gang om måneden undtaget juli måned.
- STU består af praktiske elementer og af undervisning, som kan omfatte almindelige skolefag. Der kan også indgå praktik i virksomheder og på institutioner.
- Behovet for praktik vurderes individuelt og tilpasses dit behov.
- I samtalerne med din STU-vejleder bliver du præsenteret for mindst to STU-tilbud, som du kan vælge mellem. Du har også mulighed for selv at komme med et alternativt forslag til et STU-tilbud, hvis det er på samme pris- og visitationsniveau, som de tilbud, kommunen vurderer, kan tilgodese dine ønsker og behov. Hvis du har brug for et særligt specialiseret tilbud, kan der dispenseres fra kravet om, at du præsenteres for flere STU-tilbud.
På baggrund af din befordringsevne træffer Visitationsudvalget en afgørelse om, i hvilket omfang Lolland Kommune afholder udgiften til befordring.
Senest 12 måneder før du afslutter din STU, påbegyndes arbejdet med at udarbejde et ressourcepapir der kan fungere som grundlaget for din overgang fra STU til beskæftigelse eller uddannelse.
3 måneder før afslutningen af din STU, afholdes et udslusningsmøde, hvor den endelige plan for dig, efter færdiggørelsen af din STU, udarbejdes.
Hvis du skal videre på FGU eller i ordinær uddannelse, vil du beholde din STU-vejleder, som hjælper dig med tilmelding og tilbyder dig en ungeguide til at støtte dig i overgangen til det nye uddannelsestilbud.
Skal du videre i beskæftigelse sker det i samarbejde med Jobcenteret, som deltager i udslusningsmødet på STU.
Hvis du ønsker at klage over den afgørelse, som STU-Visitationsudvalget i Lolland Kommune har truffet, skal du sende din klage direkte via sikkerpost til Ankestyrelsen.
Du finder oplysninger om, hvordan du sender sikkerpost til Ankestyrelsen på ast.dk.
Hvis det ikke er muligt for dig at sende klagen elektronisk, så kan du sende pr. post til:
Klagenævnet for specialundervisning
Amaliegade 25
Postboks 9080
1022 København K
Klagen kan være både mundtlig eller skriftlig, og der er ikke en klagefrist i sager om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.
Hvis du er over 18 år, kan du lade dig repræsentere ved en anden ved at give fuldmagt. Det gælder også, hvis det er dine forældre, som skal repræsentere dig. Hvis du er under 18 år, kan dine forældre (forældremyndighedsindehaverne) indgive klage på dine vegne uden at have fuldmagt.
På klagenævnets hjemmeside på www.ast.dk kan du downloade et klageskema
Klagenævnet kan ikke tage stilling til kommunalbestyrelsens afgørelser om befordring og mellemkommunale betalingsforhold.