Skip til hoved indholdet

Vinterregulativ

Retningslinjer for snerydning, foranstaltninger mod glatføre og renholdelse af de kommunale veje, stier og pladser.

1. Indledning

I henhold til transportministeriets lov nr. 1520 af 27. december 2014 ”Lov om offentlige veje” og lov nr. 1234 af 4. November 2015 ”Lov om private fællesveje”, med efterfølgende ændringer, påhviler det vejbestyrelsen at fastsætte nærmere retningslinjer for gennemførelsen af snerydning, glatførebekæmpelse og renholdelse af offentlige veje og stier.

I medfør af lovens § 62 stk. 2 og 3 har kommunalbestyrelsen efter forhandling med politiet besluttet, at snerydning, foranstaltninger mod glatføre og renholdelse af de under kommunalbestyrelsen værende veje, stier og pladser skal udføres efter nedennævnte retningslinjer.

Serviceniveauet på veje, stier og pladser i Lolland Kommune er opdelt i 4 kategorier.

De enkelte vejes kategori er vedtaget på baggrund af vejens klassificering og prioritering.

Nærmere beskrivelse af de 4 kategorier fremgår af bilag 1.

2. Vintervedligeholdelse - offentlige veje, stier m.v.

Snerydningen og bekæmpelsen af glat føre på offentlige veje, stier og pladser iværksættes efter en forud fastlagt plan godkendt af politiet.

Beredskabsperioden er etableret i tiden 1. oktober – 30. april, med mindre særlige vinterforhold nødvendiggør en længere beredskabsperiode.

Vejbestyrelsens vinterberedskab er nærmere beskrevet i bilag 3, mens målsætning/retningslinjer for vintertjenesten fremgår af bilag 2.

2.1.1 Snerydning - vejbestyrelsens opgaver

Snerydning foretages, når snefald er af et sådant omfang, at fremkommeligheden for trafikanterne ikke er acceptabel og iværksættes normalt ved snedybderne fra 3 til 8 cm afhængigt af kørebanens hhv. stiens vinterklasse.

Vintervejklasse 1A: kan foretages alle ugens dage og på alle tider af døgnet. Snerydning igangsættes ved drivedannelse eller inden der falder op til 5 cm jævnt lag.

Vintervejklasse 2b: Snerydning kan foretages alle ugens dage, således at vejene er farbare på hverdage i tiden kl. 04.00 – 20.00, og i tiden 04.00-18.00 på lørdage, søndage og helligdage. Snerydning igangsættes ved drivedannelse eller inden der falder op til 8 cm jævnt lag.

Vintervejklasse 3C: Snerydning kan iværksættes på hverdage i tiden 07.00 -18.00. – På lørdage, søndage og helligdage normalt ingen snerydning.
Ved ekstraordinære snesituationer kan der dog også laves en prioriteret indsats på disse dage. Snerydning igangsættes ved drivedannelse eller ved 8 cm jævnt lag indenfor nævnte tidsinterval. Snerydning foretages ligeledes først, når klasse 1.A og 2.B veje er farbare.

Vintervejklasse 4D: Snerydning kan foretages alle hverdage indenfor normal arbejdstid 07.00 – 15.30. Snerydning igangsættes kun i det omfang indsatsen på vintervejklasse 1.A til 3.C er afsluttet.

Generelt
Servicemål og beredskab er nærmere beskrevet i bilagene 1, 2 og 3.

Når forholdene nødvendiggør prioritering, fastlægges den efter vejklassificeringen. Snerydning af rastepladser, holdebaner o.l. iværksættes som udgangspunkt først efter, at acceptabel trafiksituation er genoprettet på kørebaner.

Bortkørsel af sne foretages kun i bymæssig bebyggelse, samt fra cykelbaner, holdepladser og betydende vejkryds i det omfang, det skønnes nødvendigt af hensyn til trafikken.

Snevolde ved/på kørebanen ved vejtilslutninger – dvs. en offentlig vejs tilslutning til en anden offentlig vej – søges så vidt muligt skubbet til side, inden arbejdet indstilles. Vejbestyrelsen fjerner i almindelighed ikke snevolde ud for indkørsel til private ejendomme eller ud for private fællesvejes tilslutning til offentlig vej.

Vejbestyrelsen søger så vidt muligt at undgå, at sne under rydningen kastes ind på arealer, hvor rydningspligten påhviler grundejeren. Såfremt denne situation alligevel opstår, skal det betragtes som et nyt snefald, hvorfor sneen ikke fjernes af vejbestyrelsen.

For samtlige gennemgående veje gælder, at snerydning så vidt muligt sker i samarbejde med tilgrænsende vejbestyrelser, således at trafikanterne i videst muligt omfang møder en ensartet vejtilstand.

I byer og bymæssige bebyggelser har byrådet i henhold til lovens § 64 stk. 1, pålagt ejere af ejendomme, der grænser til offentlig vej eller sti, at rydde fortov og sti ud for ejendommene for sne, træffe foranstaltninger mod glat føre på fortov og sti samt renholde fortov og sti i overensstemmelse med nærværende regulativs punkt 6. Med fortov og sti sidestilles færdselsarealer, der overvejende er bestemt for gående færdsel.

De i kommunen beliggende gågadeområder ryddes og glatførebekæmpes af grundejerne i en zone på 2 m langs ejendommene, dog minimum fortovsbredde, hvorimod kommunen rydder og glatførebekæmper det resterende areal.(Instruks for myndighedens tilsyn – se bilag 4).

2.2.1 Glatførebekæmpelse - vejbestyrelsens opgaver

Vintervejklasse 1A: Glatførebekæmpelse kan igangsættes på alle ugens dage og tider af døgnet, og foretages ved præventiv saltning.

Vintervejklasse 2B: Glatførebekæmpelse kan igangsættes på hverdage i tiden kl. 07.00 til 22.00. På lørdage, søndage og helligdage i tiden kl. 07.00 – 20.00. og foretages i nævnte interval ved præventiv saltning.

Vintervejklasse 3C: Glatførebekæmpelse foretages normalt ikke på disse veje. – Cykelstier og pladser kan dog saltes, når der er konstateret gener ved glat føre.

Vintervejklasse 4D: Der foretages ikke glatførebekæmpelse på disse veje. 

Generelt
Servicemål og beredskab er nærmere beskrevet i bilagene 1, 2 og 3.

Glatførebekæmpelse af rastepladser, holdebaner o.l. iværksættes som udgangspunkt først efter at acceptabel trafiksituation er genoprettet på kørebaner. For samtlige gennemgående veje gælder, at glatførebekæmpelse så vidt muligt sker i samarbejde med tilgrænsende vejbestyrelser, således at trafikanterne i videst muligt omfang møder en ensartet vejtilstand.

2.2.2 Glatførebekæmpelse - grundejernes forpligtelser

Der henvises til afsnit 2.1.2, der ligeledes er gældende for så vidt angår bekæmpelse af glat føre.

(Instruks for myndighedens tilsyn – se bilag 4).

3.1. Renholdelse - vejbestyrelsens opgaver

Renholdelse af arealer på offentlige veje, stier og pladser foretages af Park og Vej.

Lolland Kommune kan udarbejde nærmere plan for renholdelsen.

Uden for by og bymæssig bebyggelse omfatter vejbestyrelsens renholdelses forpligtigelse – bortset fra parkerings- og rastepladser o.l. – alene den for færdselssikkerheden nødvendige renholdelse.

3.2. Renholdelse - grundejernes forpligtelser

Der henvises til afsnit 2.1.2, der ligeledes er gældende for så vidt angår renholdelse.

4. Private fællesveje og stier

I medfør af lov om private fællesveje lov nr. 1234 af 4/11 2015 og senere rettelser, § 79 bestemmes herved, at snerydning, glatførebekæmpelse samt renholdelse af private fællesveje og stier udføres af ejerne af de ejendomme, der grænser til en privat fællesvej, og som har vejret.

Private fællesvej og stier i byer og bymæssig bebyggelse:

Ejerne af ejendomme, der grænser op til en privat fællesvej eller sti, har pligt til at snerydde, foranstalte glatførebekæmpelse samt at renholde kørebane, fortov og sti ud for ejendommen. Udførelsen foretages i overensstemmelse med forskrifterne som beskrevet under punkt 6.

Private fællesveje og stier på landet:

Kommunen kan, hvor der foreligger en væsentlig trafikal interesse i at vejene kan befærdes, eller hvor der opstår uoverensstemmelser mellem de færdselsberettigede træffe beslutning om grundejernes pligt til, at vinter vedligeholde og renholde private fællesveje på landet.

5. Private veje

I medfør af lov om private fællesveje lov nr. 1234 af 4/11 2015 og senere rettelser, § 79 bestemmes herved, at snerydning, glatførebekæmpelse samt renholdelse af private veje udføres af grundejerne efter nedenstående retningslinjer.

Ejere af private veje som beskrevet i lovens § 80, har pligt til at snerydde, foranstalte glatførebekæmpelse samt at renholde kørebane, fortov og sti på vejene. Udførelsen foretages i overensstemmelse med forskrifterne som beskrevet under punkt 6.

6. Forskrifter for udførelse af grundejernes forpligtelser

Grundejernes forpligtelser mht. snerydning, glatførebekæmpelse og renholdelse er fastsat i ”Lov om offentlige veje” § 63 – 68 og ”Lov om private fællesveje” §23 (landzone) og §79-82 (byzone)

6.1 Offentlig vej

Generelt: 

§ 64. I byer og bymæssige områder kan vejmyndigheden efter forhandling med politiet bestemme, at grundejere, hvis ejendom grænser op til en offentlig vej eller sti, skal snerydde, glatførebekæmpe og renholde fortov og sti ud for ejendommen i overensstemmelse med bestemmelserne i §§ 66-68. Færdselsarealer, der primært er bestemt for gående færdsel, sidestilles med fortov og sti. Gangtunneler og gangbroer betragtes ikke som fortovs- eller stiareal.

Stk. 2. En grundejer kan ved en beslutning efter stk. 1 kun pålægges at snerydde, glatførebekæmpe og renholde fortov eller sti, som ligger i ubrudt forlængelse af en adgang til ejendommen. Tilsvarende gælder, hvis pågældende ejer efter ansøgning har fået tilladelse til at etablere en adgang. En grundejer kan kun pålægges pligter efter stk. 1 for et fortov eller stiareal i en bredde af maksimalt 10 m og for det til ejendommen nærmest liggende fortovs- eller stiareal.

Stk. 3. Forpligtelser efter stk. 1 kan pålægges jernbaner og lufthavne for vejstrækninger, hvor der er adgang fra ejendommen til vejen. Hvis der alene er tale om adgange til drift af jernbane eller luftfartsanlæg, kan der kun pålægges forpligtelser på strækningen ud for adgangen med et tillæg af 10 m til hver side langs ejendommen.

Stk. 4. Beslutninger efter stk. 1 skal offentliggøres.

Stk. 5. Transportministeren kan delegere sin beslutningskompetence i henhold til stk. 1 til kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor statsvejen ligger.

§ 65. Vejmyndigheden kan efter forhandling med politiet give nærmere forskrifter for grundejernes pligt til udførelsen af snerydning, glatførebekæmpelse og renholdelse, herunder for de virkemidler, der må benyttes

Snerydning:

§ 66. Grundejerens snerydningspligt efter § 64 omfatter at rydde fortov eller sti for sne snarest muligt efter snefald.

Stk. 2. Grundejere har pligt til at sørge for, at pladsen omkring brandhaner, brand- og politialarmskabe og installationer til trafikregulering til enhver tid holdes ryddet for sne.

I henhold til lovens § 65,bestemmes for så vidt angår byer og bymæssig bebyggelser herudover følgende:

  • at en vejs, stis eller fortovs befæstede areal skal ryddes for sne i færdselskrævende omfang ud for ejendommen snarest muligt efter snefald, og
  • at snebunker skal henlægges på det resterende fortov eller, i det omfang her ikke er plads, på den nærmeste del af vejbanen uden for cykelsti.

Glatførebekæmpelse:

§ 67. Grundejerens forpligtelse efter § 64 til glatførebekæmpelse omfatter at træffe foranstaltninger mod glat føre snarest muligt efter førets indtræden.

I henhold til lovens § 65,bestemmes for så vidt angår byer og bymæssig bebyggelser herudover følgende:

  • at glatførebekæmpelsen skal udføres på hele vejens, stiens eller fortovets areal og snarest muligt efter førets indtræden, og
  • at grundejerne begrænser anvendelse af andre kemiske optøningsmidler end alm. vejsalt (NaCl) ved glatførebekæmpelse.

Renholdelse:

 § 68. Grundejerens renholdelsespligt efter § 64 omfatter at

  1. fjerne ukrudt og lign.,
  2. renholde fortove eller stier, der er asfalterede, brolagte, flisebelagte eller på anden måde overfladebehandlede færdselsarealer,
  3. fjerne affald og andet, der er særligt forurenende eller til ulempe for færdslen, og
  4. renholde grøfter, rendestene, nedløbsriste, rørgennemløb og udløbsrender, som ligger i fortov og sti, for alt, hvad der kan hindre vandets frie løb.

I henhold til lovens § 65,bestemmes for så vidt angår byer og bymæssig bebyggelser herudover følgende:

  • at fejning af fortov i de under kommunen hørende bymæssige bebyggede områder, skal ske mindst en gang ugentlig og i øvrigt når det er nødvendigt,
  • at grundejeren er pligtig til daglig at fjerne affald og andet, der er særlig forurenende eller til fare for færdslen, og
  • at det påhviler grundejeren straks at fjerne det sammenfejede og oprensede.

6.2 Private fællesveje

Landzone:

 §23. Kommunalbestyrelsen kan efter forhandling med politiet bestemme,

  1. at private fællesveje skal ryddes for sne,
  2. at der skal træffes foranstaltninger mod glat føre på vejene, og
  3. at vejene skal renholdes.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan bestemme, at arbejdet helt eller delvis skal udføres i overensstemmelse med reglerne i §§ 80-82.

Byzone:

Snerydning

§ 80. Grundejerne skal rydde færdselsarealer for sne snarest muligt efter snefald. Pladsen omkring brandhaner og installationer til trafikregulering skal altid holdes ryddet for sne.

Stk. 2. Uanset om grundejerne har pligt til at rydde sne på fortov og kørebane, jf. § 79, skal grundejerne rydde trapper til deres ejendomme for sne.

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan efter forhandling med politiet fastsætte nærmere bestemmelser om snerydningens udførelse, herunder om tidspunkter for snerydningen og om placering af snebunker.

I henhold til lovens § 80 stk. 3,bestemmes for så vidt angår byer og bymæssig bebyggelser herudover følgende:

  • at en vejs, stis eller fortovs befæstede areal skal ryddes for sne i færdselskrævende omfang ud for ejendommen snarest muligt efter snefald, og
  • at snebunker skal henlægges på det resterende fortov eller, i det omfang her ikke er plads, på den nærmeste del af vejbanen uden for cykelsti.

Glatførebekæmpelse:

§ 81. Grundejerne skal snarest muligt efter førets indtræden strø grus, sand el.lign. på færdselsarealet.

Stk. 2. Uanset om grundejerne har pligt til at træffe foranstaltninger mod glat føre på fortov og kørebane, jf. § 79, skal grundejerne glatførebekæmpe på trapper til deres ejendomme.

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan efter forhandling med politiet fastsætte nærmere bestemmelser om glatførebekæmpelsens udførelse, herunder om tidspunkter for glatførebekæmpelsen og om, med hvilke midler glatførebekæmpelsen må udføres.

I henhold til lovens § 81 stk. 3, bestemmes for så vidt angår byer og bymæssig bebyggelser herudover følgende:

  • at glatførebekæmpelsen skal udføres på hele vejens, stiens eller fortovets areal og snarest muligt efter førets indtræden, og
  • at grundejerne begrænser anvendelse af andre kemiske optøningsmidler end alm. vejsalt (NaCl) ved glatførebekæmpelse.

Renholdelse:

§ 82. Grundejerne skal

  1. fjerne ukrudt,
  2. feje eller på anden måde renholde færdselsarealer, der er asfalteret, brolagt, flisebelagt eller i øvrigt overfladebehandlet,
  3. fjerne affald og andet, der er særlig forurenende eller til ulempe for færdslen, og
  4. renholde grøfter, rendestene, nedløbsriste, rørgennemløb og udløbs render for alt, der kan hindre vandets frie løb.

Stk. 2. Uanset om grundejerne har pligt til at renholde fortov og kørebane, jf. § 79, skal grundejerne renholde trapper til deres ejendomme.

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan efter forhandling med politiet fastsætte nærmere bestemmelser om renholdelsens udførelse, herunder om tidspunkter for renholdelsen og om, hvilke midler der må anvendes, og om placering eller fjernelse af affald.

I henhold til lovens § 82 stk. 3, bestemmes for så vidt angår byer og bymæssig bebyggelser herudover følgende:

  • at fejning af fortov i de under kommunen hørende bymæssige bebyggede områder, skal ske mindst en gang ugentlig og i øvrigt når det er nødvendigt,
  • at grundejeren er pligtig til daglig at fjerne affald og andet, der er særlig forurenende eller til fare for færdslen, og
  • at det påhviler grundejeren straks at fjerne det sammenfejede og oprensede.

7. Generelle bestemmelser

En grundejer kan i henhold til lov om private fællesveje §84, overdrage til en anden i vedkommende ejendom eller i nærheden af ejendommen bosat person af drage omsorg for opfyldelse af de forpligtelser, der påhviler grundejeren. Sådan overdragelse skal finde sted, såfremt grundejeren ikke bor på eller i nærheden af ejendommen.  

Aftalen skal være skriftlig og skal skriftlig anmeldes til Lolland Kommune, Park og Vej, Narvikvej 11, 4900 Nakskov. (Se bilag 5 om overdragelse af forpligtelsen).

Vejbestyrelsen/kommunen kan nægte at godkende aftalen, såfremt den af grundejeren udpegede person ikke anses for egnet til at sørge for forpligtelsernes opfyldelse (lovens § 84 stk. 4). Det skal understreges, at den der overtager forpligtelsen også vil kunne drages strafferetligt til ansvar efter § 98, men næppe overtager erstatningsansvaret i forhold til trafikanter, der kommer til skade som følge af mangelfuld snerydning, glatførebekæmpelse eller renholdelse. Derimod vil der i disse tilfælde være mulighed for, at den grundejer, der pålægges et erstatningsansvar vil kunne rejse regreskrav mod den, der har påtaget sig pligten.

Tilsynet med, at grundejerne overholder deres forpligtelser efter nærværende lov, føres af vejbestyrelsen, der i fornødent fald kan lade foranstaltningen udføre for den forsømmeliges regning, i henhold til Lov om offentlige vej §69, lov om private fællesveje §85.

For udgifter, som det offentlige afholder i anledning af udførelse af renhold­else, foranstaltninger mod glat føre, snerydning m.m. på den forpligtedes vegne, haves pant i den pågældendes ejendom. De pågældende beløb kan inddrives ved udpantning i henhold til Lov om offentlige veje §69 stk. 2 og Lov om private fællesveje §85 stk, 2.

Dette regulativ træder i kraft den  30. september 2009 og erstatter det tidligere regulativ fra  2. oktober 2008.

Der er foretaget mindre rettelser 5/8-2010, 13/5 - 2015 - 26/9-2018 og 15/10-2021

Bilag 1: Beskrivelse af vejklasser med tilhørende servicemål

Offentlige veje, stier og pladser inddeles i 4 vintervedligeholdelsesklasser: 1A, 2B, 3C og  4D.

Vejklasse 1.A

Veje, som har afgørende betydning for afvikling af den gennemgående afgørende betydning for afviklingen af den trafik (overordnet trafiknet).

Opgavetype for vejklasse 1

Kommuneveje, der forbinder afgørende knudepunkter, indfalds- og omfartsveje. Kommuneveje, der har primær betydning for trafikken til bykerner.

Vejklasse 2.B

Veje, stier og pladser, som har afgørende
betydning for afviklingen af den kollektive trafik samt væsentlig betydning  for den lokale trafik.

Opgavetype for vejklasse 2

Busruter, kommunale indfalds- og omfartsveje, fordelingsveje, overordnede cykelstier, primære fodgængerovergange, banegårdspladser og langtidsparkeringspladser.

Vejklasse 3.C

Veje, stier og pladser, der har nogen betydning for afviklingen af den lokale trafik.

Opgavetype for vejklasse 3

Busruter, kommunale indfalds- og omfartsveje, fordelingsveje, overordnede cykelstier, primære fodgængerovergange, banegårdspladser og langtidsparkeringspladser.

Vejklasse 4.D

Veje, stier og pladser m.v., som har mindre betydning for afviklingen af den lokale trafik.

Opgavetype for vejklasse 4

Sekundære veje (§40 veje). Boligveje, sekundære P-pladser, sekundære stier, hvor disse er asfalterede.

Bilag 2: Målsætninger for vintertjenesten

Der prioriteres således mellem opgaverne:

Vejklasse 1.A

Tilstræbes holdt farbare uden væsentlige gener på alle tider af døgnet - også lørdage, søndage og helligdage.

Opgavetype for vejklasse 1

Arbejdet iværksættes på alle tider af døgnet.

Snerydning igangsættes ved drivedannelse, eller inden der er faldet op til 5 cm jævnt lag.

Glatførebekæmpelse foretages ved præventiv saltning mod rim og is. Efter snerydning og fygning saltes inden 3 timer.

Vejklasse 2.B

Tilstræbes holdt farbare uden større gener på hverdage i tiden
Sne kl. 04.00 – 20.00, og i tiden kl. 04.00 –18.00 på lørdage, søndage og helligdage.
Salt: hverdage i tiden 07.00 – 22.00 og i tiden 07.00-20.00 på lørdage, søndage og helligdage. Der kan foretages præventiv saltning i nævnte interval.

Opgavetype for vejklasse 2

Snerydning igangsættes ved drivedannelse, eller inden der er faldet op til 8 cm jævnt lag.

 Glatførebekæmpelse foretages dels med befugtningssalt og dels med tørsalt.

Vejklasse 3.C

Snerydning iværksættes, når klasse 1 og 2 veje er farbare.

Iværksættes på hverdage i tiden kl. 07.00 – 18.00. På lørdage, søndage og helligdage normalt ingen snerydning.

Ved ekstraordinære sne situationer kan der også laves en prioriteret indsats på disse dage.

Opgavetype for vejklasse 3

Snerydning iværksættes, når klasse 1.A og 2.B veje er farbare, og det sker ved drivedannelser eller 8 cm jævnt lag. Iværksættes på hverdage i tiden kl. 07.00 – 18.00. – På lørdage, søndage og helligdage normalt ingen snerydning.

Der foretages ikke glatførebekæmpelse på denne vejklasse. – Cykelstier og pladser kan dog saltes, når der er konstateret gener ved glat føre.

Vejklasse 4.D

Snerydning iværksættes kun, når øvrige vejklasser er under kontrol, og kun inden for normal arbejdstid kl. 07.00 – 15.30.

Opgavetype for vejklasse 4

Der foretages ikke glatførebekæmpelse på denne vejklasse.

Bilag 3: Lolland Kommunes vinterberedskab

  1. Beredskabsperiode: 1. oktober til 30.april.
  2. Vagtordninger: I beredskabsperioden bliver kommunens veje overvåget af vintervagten døgnet rundt af kommunens tilsyn. I kritiske vejrsituationer kan der oprettes en vintercentral. Der bliver samarbejdet med region, nabokommune, politi og nyhedsmedier.
  3. Overvågning af vej og vejr: Der foretages løbende elektronisk overvågning af vejnettet via glatførevarslingsstationer, der giver aktuelle temperatur- og vejtilstandsdata, og som viser prognose om risiko for glatte veje. Kommunens tilsyn kan hente prognoser igennem DMI.
  4. Varsling og udkald: Ved risiko for glat føre foretager vintervagten udkald af vognmænd, materiel og personale til at udføre den nødvendige indsats. Arbejdet skal være igangsat senest 45 minutter efter udkald.
  5. Læsning og montage: Lastbiler, der udfører vintertjeneste, monteres med saltspreder og/eller sneplov. Læsning af salt foregår på materialegårdene i Maribo, Nakskov og Rødby.
  6. Udførelse: Vintertjenesten udføres ved vognmand på de 2 overordnede ruter. På øvrige ruter er det entreprenører og eget personale.
  7. Tilsyn: Lolland Kommune har egen vintervagt, der overvåger kommunens veje, og foretager udkald til saltning. Ved snefald har vintervagten det overordnede ansvar for igangsætning af snerydning. Ligeledes vurderer vintervagten, når indsatsen skal afsluttes.
  8. Reparation af udstyr: Reparation og vedligeholdelse af materiel og udstyr besluttes og udføres af kommunens værksted på Narvikvej 11, 4900 Nakskov.

Bilag 4: Instruks for myndighedstilsyn med grundejerforpligtelser

Domspraksis viser p.t., at pligten for grundejerne ligger i tidsrummet kl. 7.00 til 22.00, dog mht. glatføre principielt hele døgnet.

  • 1.-dagen efter snefald kan gives mundtlig vejledning/påtale.
  • 2.-dagen kan tilsendes forsømmelige grundejeres et skriftligt påbud, og der tages foto af det pågældende areal.
  • 3.-dagen kan kommunen foranlediger det manglende arbejde udført ved privat entreprenør med efterfølgende regning til grundejeren.
  • I situationer, hvor der konstateres livsfarligt glatføre på fortov, hvor ejeren tydeligvis ikke har opfyldt sine grundejerforpligtigelser, kan der uden yderligere varsel rekvireres entreprenør til at udføre glatførebekæmpelse.
  • Såfremt ejeren af en forpligtet ejendom nægter at modtage det skriftlige påbud, vil der uden yderligere varsel blive indgivet politianmeldelse, med samtidig foto af det pågældende færdselsareal.

Således vedtaget den 30. september 2009 af Udvalget for Teknik og Miljø.

Bilag 5: Skrivelse til brug ved overdragelse af grundejerforpligtigelser med tilhørende blanket

Vedr. evt. overdragelse af grundejerforpligtigelser.

Byrådet har besluttet at pålægge ejere af ejendomme i byer og bymæssige bebyggelser, der grænser til en offentlig vej eller sti, at ren- og vinter vedligeholde fortov og sti ud for ejendommen.

Ligeledes er grundejerne i de bymæssigt bebyggede områder i kommunen, der grænser til en privat fællesvej eller sti, pålagt at ren- og vinter vedligeholde vejen/stien ud for ejendommen.

I henhold til lov om private fællesveje, lov nr. 1234 af 4. november, kan en grundejer jf. § 84 overdrage til en anden at sørge for opfyldelsen af de forpligtigelser, der påhviler grundejeren.

Såfremt De ønsker at overdrage Deres grundejerforpligtigelser til en anden, bedes omstående skema udfyldt og med de fornødne underskrifter returneret til Park og Vej.

Afslutningsvis skal det oplyses, at i henhold til lovens § 85 er det Lolland Kommune, der fører tilsynet med, at grundejerne overholder deres forpligtigelser efter denne lov, og om fornødent kan lade foranstaltningerne udføre for den forsømmeliges regning.

Hent blanket vedr. overdragelse af grundejerforpligtigelser nederst i dokumentet (PDF til print).

Regulativets versioner

September 2009

Sags nr. 05.07.00-G01-5-15

Rettelser

RettelseUdført afÅrsag til rettelse
05.08.2010JOHEY
11.05.2015JOHEYTilrettet ny vejlov
26.09.2018CHDAUTilrettet ny privatvejslov
30.07.2019CHDAURettet sags nr. til SBSYS
15.10.2021DERATilpasning af vintervejklasser

Kontakt

Park og Vej

Narvikvej 11, 4900 Nakskov
parkogvej@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Når du besøger os

Fremmøde på adressen kan ske efter forudgående aftale.

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

CVR-nr. 29188572

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag8:00 - 15:00
Torsdag8:00 - 17:00
Fredag8:00 - 13:00

Nyttige links