Kunst på Lolland
På Lolland har kunsten en særlig plads. Du kan se kunsten udfolde sig i bybilledet og på de mange gallerier, atelier og museer.
Gallerier og kunstmuseer
Værker fra de mange store og små kunstnere kan du se udstillet på gallerierne og kunstmuseerne rundt om på Lolland.
Du kan blandt andet besøge Richard Winthers Hus, som er en helt særlig oplevelse. Richard Winther var en betydningsfuld kunstner, som boede på det nedlagte alderdomshjem i Vindeby. Efter hans død i 2007 blev huset bevaret sammen med hans mange kunstværker på både vægge og loft.
Du kan også tage på museum og nyde kunsten. Herunder kan du læse mere om de større kunstmuseer på Lolland.
Fuglsang Kunstmuseum
Fuglsang Kunstmuseum er et Danmarks ældste kunstmuseer. Museet rummer dansk maleri, skulptur og kunst på papir fra ca. 1970 - 1980. Udover deres udstilling, afholdes der workshops, guidede ture og oplæg.
Læs mere om Fuglsang Kunstmuseum på deres egen hjemmeside (fuglsangkunstmuseum.dk)
Rewentlow-Museet Pederstrup
Midt i Rewentlovparken i Torrig ligger Rewentlow museet Pederstrup. Museet er en del af Museum Lolland-Falster og består blandt andet af en række samlinger af møbler, portrætter og personlige genstande med relation til statsmand og reformator C.D.F. Rewentlow (1748-1827). Samlingerne udstilles i hovedbygningens smykke interiør.
Læs mere om Reventlow-Museet på Museum Lolland-Falsters hjemmeside (museumlollandfalster.dk)
Stiftsmuseet Lolland-Falster
Stiftsmuseet Lolland-Falster ligger på Banegårdspladsen 11 i Maribo. Stiftsmuseet er blandt andet kendt for deres udstilling af LOLA. Lola er en stenalderpige, hvis DNA en gruppe forskere sensationelt har udvundet af en klump tyggegummi af birkebarksbeg.
Læs mere om Stiftsmuseet på Museum Lolland Falsters hjemmeside (museumlollandfalster.dk)
Kunst i bybilledet
Der er mange spændende skulpturer, statuer og øvrige værker, når du bevæger dig rundt på Lolland. Herunder har vi samlet et par eksempler.
Dodekalitten
På en mark i Kragenæs med udsigt over smålandshavet står stenskuplturen 'Dodekalitten'. Dodekalitten danner et åbent værk, som kan fortolkes og opleves på mange forskellige måder. Under hver skulptur er placeret en højtaler, som spiller uforudsigelig og skiftende musik. Musikken styres af et computersystem, som styres af solopgang, solnedgang og tidevand fra Kragenæs Havn.
Lollandspigen
På Maribo torv finder du Lollandspigen, som blev opført i 1954-1960 af billedhugger og maler Victor Kvedéris. Lollandspigen er blevet en naturlig del af Maribo torv og står omgivet af lave vandstråler, som et symbol på markernes voksende korn. I realiteten er Lollandspigen Victor Kvedéris idealbillede af en ung kvinde.
Når de nye studenter springer ud i juni måned, er Lollandspigen midtpunkt for deres fejringsdans, og der er en tradition for, at de studenter, der har fået 12 til eksamen, skal bades i ’markernes voksne korn’.
Fugleflugtslinjen
Der står en række skulpturer på Hovedgaden i Rødbyhavn, som alle har titlen Fugleflugt. Værkets motiv og titlen Fugleflugt refererer til den forbindelse, der er mellem Rødby og Puttgarden – Fugleflugtslinjen henviser til, hvordan fugleflugten er med til at åbne stedet ud mod verden.
Rytterkongen
På Axeltorv i Nakskov poserer en ridende, rank og værdig rytterstatue. Det er Christian X, som blev opstillet i 1952 og er udført af maler og billedhugger Victor Kvedéris. Rytterstatuen blev rejst i taknemmelighed af Vestlollands befolkning, da Christian X i sommeren 1920 kom ridende på hest ved Danmarks genforening med Sønderjylland og under Anden Verdenskrig, hvor Danmark var besat. Rytterstatuen symboliserer således det danske folks kærlighed til friheden.