Aktindsigt
Ønsker du aktindsigt i en sag, dokumenter eller i oplysninger, kan du rette henvendelse til Lolland Kommune.
Vi ønsker at skabe størst mulig åbenhed i den kommunale forvaltning. Hvis du ønsker aktindsigt, er det nemmest at rette henvendelse til den forvaltning, som har behandlet sagen.
Er du i tvivl om, hvor sagen hører til, kan du altid kontakte Strategi og Politik for vejledning, eller du kan sende anmodningen med sikker digital post til kommunen via borger.dk
Mere om aktindsigt
Alle har som udgangspunkt ret til at få aktindsigt i vores sager og sagsbehandling.
Retten til aktindsigt omfatter som udgangspunkt alle dokumenter (herunder også kort, tegninger, film m.v.) i en sag. Der er visse undtagelser fra retten til aktindsigt, idet der bl.a. ikke kan gives ret til at få oplysninger om enkeltpersoners private forhold, forretningshemmeligheder m.v., jf. Offentlighedsloven.
Hvis din anmodning om aktindsigt omhandler din egen afgørelsessag, eller hvis du er part i en afgørelsessag, har du krav på aktindsigt efter reglerne i Forvaltningsloven. Aktindsigt efter Forvaltningsloven er mere omfattende end ret til aktindsigt efter Offentlighedsloven, idet der er oplysninger om dig selv, som du gerne må blive bekendt med, men som andre ikke ville få adgang til, jf. Forvaltningsloven.
Endvidere er der flere speciallove, der giver dig en udvidet adgang til aktindsigt (for eksempel Miljøoffentlighedsloven).
Endelig har du altid ret til at få oplyst, om vi behandler oplysninger om dig og hvilken type af oplysninger det er. Dette hedder indsigt og er ikke det samme som aktindsigt.
Der er ingen særlige krav til, hvordan du kan søge om aktindsigt. Det kan ske skriftligt, per telefon eller ved personlig henvendelse. Anmoder du skriftligt, anbefaler vi at bruge sikker digital post.
Det er ikke et krav, at dit ønske om aktindsigt er begrundet.
Din ansøgning om aktindsigt skal dog indeholde oplysninger, der gør det muligt for os, at identificere dokumenterne eller sagen, som du ønsker aktindsigt i. Jo mere præcist du beskriver, hvad du ønsker aktindsigt i, jo hurtigere kan vi behandle din ansøgning. Du kan kontakte forvaltningen der har behandlet sagen for vejledning, hvis du er tvivl om, hvilke oplysninger vi skal bruge for at behandle din aktindsigtsanmodning.
Som udgangspunkt kan du få aktindsigt i alle sagens dokumenter. Der er dog visse typer af oplysninger og dokumenter, som vi ikke kan give aktindsigt i.
Disse typer omfatter b.la.:
Vores egne interne arbejdsdokumenter
Personalesager
Oplysninger omfattet af tavshedspligt
Hvis vi er afskåret fra at give dig fuld aktindsigt, vil vi meddele dig dette i vores afgørelse. I afgørelsen vil vi begrunde hvorfor vi ikke mener, at du er berettiget til at få bestemte akter eller oplysninger udleveret.
Du har altid adgang til at søge om aktindsigt, også selvom sagen du søger om agtindsigt i en sag som ikke er færdigbehandlet. Hvis du søger aktindsigt i en sag som ikke er færdigbehandlet, vil vi for så vidt muligt altid give dig lejlighed til at kommentere på sagen, før vi træffer en afgørelse.
Ved behandlingen af din aktindsigtsanmodning vil vi altid vurdere, om vi kan give aktindsigt i større omfang, end hvad vi er forpligtet til at udlevere til dig i henhold til loven. Vi vil altid bestræbe os på, at du får aktindsigt i så mange af sagens dokumenter og oplysninger som muligt.
Vi er som udgangspunkt forpligtet til at besvare din anmodning om aktindsigt indenfor 7 arbejdsdage efter modtagelsen.
Hvis vi undtagelsesvist ikke har mulighed for at besvare aktindsigten indenfor denne frist, f.eks. på grund af sagens omfang eller kompleksitet, vil vi orientere dig om dette. Ligeledes vil vi orientere dig om hvornår du kan forvente at få svar på din aktindsigtsanmodning.
Du vil normalt få udleveret dokumenterne elektronisk, men de kan eventuelt udleveres på anden vis efter behov.
Du har altid krav på at få en begrundelse, hvis din anmodning om aktindsigt ikke imødekommes fuldt ud. Vi vil i vores afgørelse oplyse dig om årsagen til, at din anmodning om aktindsigt ikke er imødekommet fuldt ud, samt henvise til de retsregler som understøtter vores afgørelse.
Ligeledes indeholder vores afgørelse en klagevejledning.
Kontakt
Ring til os
Skriv til os
Bemærk
Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.Når du ringer
Callcentret viderestiller til relevant medarbejder eller område.