Tilflytter fra udlandet
Når du som udenlandsk statsborger flytter til Danmark, er der mange ting, du skal være opmærksom på.
Hvilke regler der gælder for netop dit ophold som tilflytter fra udlandet, afhænger blandt andet af dit statsborgerskab, og om du flytter til Danmark for at arbejde, på grund af familie eller af andre årsager.
Hvis du er arbejdsgiver og har udenlandske medarbejdere, er det vigtigt, at du hjælper dine medarbejdere til at få en god start i Danmark i forhold til at blive registreret korrekt, få MitID og betale den rigtige skat.
Du vil her blive guidet igennem de vigtigste punkter, du skal være opmærksom på, når du flytter til Danmark. Du vil desuden blive henvist til de relevante myndigheder, du skal rette henvendelse til.
Trin 1: Opholds- og arbejdstilladelse
Statsborgere fra EU/EØS eller Schweiz
Som statsborger i EU/EØS eller Schweiz kan du frit opholde dig i Danmark i op til 3 måneder. Du kan påbegynde arbejde i Danmark straks efter din ansættelse.
Hvis du har til hensigt at bo og opholde dig i Danmark, i mere end 3 måneder, har du pligt til at blive registreret og få et dansk CPR-nummer.
For at blive registreret i Danmark skal du opfylde følgende kriterier:
- du skal bo og opholde dig i Danmark i mere end 3 måneder
- du skal have bopæl eller fast opholdssted
- du skal have et gyldigt EU-opholdsbevis
Du skal søge om et EU-opholdsbevis hos Styrelsen for International Rekruttering & Integration (SIRI).
Lolland Kommune kan ikke hjælpe med ansøgning om EU-opholdsbevis.
Ansøg om EU-opholdsbevis hos SIRI (kk.dk)
Vær opmærksom på, at britiske statsborgere, efter Storbritanniens udtrædelse af EU, ikke længere er EU-statsborgere. Britiske statsborgere skal derfor søge opholds- og arbejdstilladelse som statsborgere uden for EU/EØS.
Statsborgere fra Norden
Som statsborger i Sverige, Norge, Finland, Island og Færøerne skal du ikke søge om opholds- og arbejdstilladelse, da alle nordiske statsborgere har lov at bo og arbejde i Danmark på baggrund af det nordiske samarbejde. Du er dog forpligtet til at lade dig registrere samt få et dansk CPR-nummer, hvis du agter at bo og opholde dig i Danmark i mere end 6 måneder.
Statsborgere uden for EU/EØS, Schweiz eller Norden
Hvis du ikke er statsborger i EU/EØS, Schweiz eller Norden, er det vigtigt, at du har en gyldig opholds- og arbejdstilladelse, før du begynder at arbejde i Danmark.
Hvis du har til hensigt at bo og opholde dig i Danmark, i mere end 3 måneder, har du pligt til at blive registreret og få et dansk CPR-nummer.
For at blive registreret i Danmark skal du opfylde følgende kriterier:
- du skal bo og opholde dig i Danmark i mere end 3 måneder
- du skal have bopæl eller fast opholdssted
- du skal have et gyldig opholdstilladelse
Du kan få yderligere oplysninger samt søge om opholds- og arbejdstilladelse hos Styrelsen for International Rekruttering & Integration (SIRI).
Lolland Kommune kan ikke hjælpe med ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse.
Ansøg om opholds- & arbejdstilladelse hos SIRI (nyidanmark.dk)
Trin 2: CPR-Registrering
Lolland Kommune samarbejder med International Citizen Service (ICS) om registrering af udenlandske statsborgere, som flytter til Danmark.
Det betyder, at du kan opnå en hurtigere sagsbehandling, hvis du retter henvendelse til ICS, når du flytter fra udlandet til Lolland Kommune.
Hos ICS er de statslige og kommunale myndigheder samlet på ét sted. Her kan du få hjælp til din registrering og samtidig finde andre relevante informationer - uden at skulle henvende dig til flere myndigheder.
ICS kan blandt andet hjælpe dig med:
- registrering af indrejse samt tildeling af dansk CPR-nummer og læge
- at oprette MitID
- råd & vejledning om det danske skattesystem samt udfyldelse af forskudsopgørelse
- vejledning om rettigheder og pligter på det danske arbejdsmarked
- danskundervisning
- ombytning af udenlandsk kørekort
- boligsøgning
- skole- & dagtilbud til medfølgende børn
Din henvendelse til ICS vil typisk blive behandlet inden for 1-2 uger.
Statsborgere fra EU/EØS eller Schweiz
Hvis du er statsborger i EU/EØS eller Schweiz, kan du samtidig med din ansøgning om et EU-opholdsbevis foretage registrering af din indrejse igennem ICS.
Din henvendelse til ICS vil typisk blive behandlet inden for 1-2 uger. Du vil efterfølgende blive indbudt til et personligt fremmøde i ICS East, Nyropsgade 1, 1600 København.
Her vil der blive foretaget et ID-tjek, og du vil efterfølgende få udleveret dit danske CPR-nummer. Hvis du ønsker hjælp til oprettelse af MitID, kan der bookes tid til dette i ICS, dagen efter du har fået dit CPR-nr. Se "Trin 3: MitID".
Registrer din indrejse hos ICS (kk.dk)
Statsborgere fra Norden
Registrer din indrejse hos ICS (kk.dk)
Statsborgere uden for EU/EØS, Schweiz eller Norden
Hvis du ikke er nordisk statsborger eller statsborger i EU/EØS eller Schweiz, er det vigtigt, at du har en gyldig opholdstilladelse, før du kontakter ICS med henblik på registrering.
Du kan ansøge om opholdstilladelse hos Styrelsen for International Rekruttering & Integration (SIRI).
Når du har modtaget en gyldig opholdstilladelse kan du rette henvendelse til ICS med henblik på registrering og tildeling af dansk CPR-nummer.
Lolland Kommune kan ikke hjælpe med ansøgning om opholdstilladelse.
Ansøg om opholdstilladelse hos SIRI (nyidanmark.dk)
Jeg ønsker ikke at benytte ICS
Du skal være opmærksom på, at du vil opleve en længere sagsbehandlingstid, hvis du vælger at registrere din indrejse hos Borgerservice i Lolland Kommune.
Borgerservice har obligatorisk tidsbestilling på samtlige henvendelser. Du skal derfor booke en tid til personligt fremmøde for at ansøge om registrering og tildeling af dansk CPR-nummer.
Når du booker tid i Borgerservice, er det vigtigt, at du booker tid til den korrekte type henvendelse, da du ellers kan blive afvist, når du møder frem.
Borgerservice har op til 3 ugers sagsbehandlingstid på registrering og tildeling af dansk CPR-nummer.
Vær opmærksom på at medbringe alle nødvendige dokumenter:
- Pas/ID-kort
- Opholdstilladelse/EU-opholdsbevis
- Lejekontrakt
- Ansættelseskontrakt
- Vielsesattest eller anden dokumentation for civilstand
- Fødselsattest samt dokumentation for forældremyndighed for evt. indrejsende børn
Når din registrering er færdigbehandlet, vil du modtage dit gule sundhedskort med posten inden for 15-20 arbejdsdage. Lolland Kommune tager forbehold for forsinkelser hos PostNord.
Du har først mulighed for at få oprettet MitID, når du har modtaget dit gule sundhedskort. Se "Trin 3: MitID".
Trin 3: MitID
I Danmark foregår mange ansøgninger og anden kommunikation med det offentlige digitalt. Det er vigtigt, at du får oprettet MitID, når du bor og arbejder i Danmark. MitID er din adgang til oplysninger fra de offentlige myndigheder, eksempelvis vedrørende sundhed og skat. Alle offentlige myndigheder kommunikerer igennem Digital Post, og du skal have MitID for at få adgang til din digitale postkasse på borger.dk eller e-Boks. MitID er også vigtigt, hvis du skal oprette en bankkonto og benytte netbank.
Du skal booke tid i Borgerservice til oprettelse af MitID. Her skal du, sammen med det gule sundhedskort, medbringe gyldigt billed-ID og et vidne, som selv har MitID.
Trin 4: Indkomstskat og skattekort
Hvis du bor eller arbejder i Danmark, er du forpligtet til at betale skat efter de gældende danske regler. For at kunne betale skat, skal du have et dansk CPR-nummer og et skattekort.
Et skattekort er et digitalt kort, som udarbejdes af SKAT, og som fortæller din arbejdsgiver, hvor meget skat du skal betale af din løn. Skattekortet sendes til din arbejdsgiver.
Du kan ansøge om skattekort hos SKAT (skat.dk)
Læs mere om de danske skatteregler (workindenmark.dk)
Trin 5: NemKonto
Alle borgere i Danmark er forpligtet til at have en NemKonto. En NemKonto er en bankkonto, som er tilknyttet dit danske CPR-nummer. For at kunne få udbetalt din løn, skal du have en dansk Nemkonto. Du kan først få oprettet en NemKonto, når du har fået et dansk CPR-nummer.
Få yderligere oplysninger om NemKonto (nemkonto.dk)
Her finder du Borgerservice
I Lolland Kommune finder du Borgerservice på de offentlige biblioteker i Nakskov og Maribo.
Når du booker tid i Borgerservice er det vigtigt, at du booker tid til den korrekte type henvendelse, da du ellers kan blive afvist, når du møder frem.
Kontakt
Ring til os
Bemærk
Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.Når du ringer
Callcentret viderestiller til relevant medarbejder eller område.