Skip til hoved indholdet

Endelig vedtagelse af Lokalplan 360-151 og Kommuneplantillæg 9 for Sommerhusområdet Østersøbadet

Lolland Kommune har den 11. november 2024 endeligt vedtaget ”Lokalplan 360-151 og Kommuneplantillæg 9 for Sommerhusområdet Østersøbadet”.

Download Lokalplan 360-151 Sommerhusområdet Østersøbadet (PDF) Download Tillæg 9 til Kommuneplan 2021-2033 Sommerhusområdet Østersøbadet (PDF)

Lokalplanens indhold

”Lokalplan 360-151 Sommerhusområdet Østersøbadet” fastholder anvendelsen af området til sommerhusområde med et mindre område (delområde B), hvor der er mulighed for butikker (dagligvare- og udvalgsvarebutikker), serviceerhverv som café og udlejningsbureau, rekreativt område, fælleshus for lokalplanområdets grundejere og offentlige formål som parkeringsplads, toiletter eller lignende, der har tilknytning til anvendelsen af stranden.

Lokalplanen fastholder den eksisterende udstykningsstruktur, giver mulighed for at bygge sommerhuse i op til 6,5 meters højde og fastlægger en bebyggelsesprocent på maks. 15% for sommerhuse og maks. 40 % for den enkelte grund i delområde B. Lokalplanen fastlægger ikke en maks. størrelse på sommerhusene.

De eksisterende sommerhusgrunde er mellem 900 – 3.100 m², og der kan derfor opføres sommerhusbebyggelse på op til 135 – 465 m² afhængig af grundens størrelse.

Kommuneplantillæggets indhold

Lokalplanen var ikke i overensstemmelse med de gældende rammer i Kommuneplan 2021-2033 for så vidt angår den maksimale byggehøjde og bebyggelsesprocenten i delområde B.

For at realisere lokalplanen er der derfor udarbejdet et ”Tillæg 9 til Kommuneplan 2021-2033”, der fastlægger en maks. byggehøjde på 6,5 meter, en maks. bebyggelsesprocent på 15% for den enkelte sommerhusejendom og maks. 40% for den enkelte ejendom til anden anvendelse end sommerhus.

Behandling af høringssvar m.m.

Der er foretaget høringer af følgende:

  • ”Forslag til Lokalplan 360-151 og Kommuneplantillæg 9 Sommerhusområdet Østersøbadet”.

  • ”Forslag til tilføjelse af ny bestemmelse omhandlende, sportsanlæg og ændrede bestemmelse vedrørende størrelsen på annekser”.

Forslag til lokalplan og kommuneplantillæg

I høringsperioden, for planslagene, er der indkommet i alt 23 høringssvar fra borgere, Grundejerforeningen Østersøbadet og Femern A/S. Bortset fra Femern A/S og to familier, der ejer en grund sammen, er alle øvrige høringssvar imod, at der gives mulighed for store sommerhuse i lokalplanområdet, og det ønskes der fastsættes en øvre grænse for sommerhusenes størrelse. Derudover omhandler høringssvarene følgende overordnede emner:

  • Bygningshøjde

  • Andre bygningsregulerende bestemmelser

  • Natur, dyreliv og ro

  • Kloakforhold

  • Veje/trafik

  • Støj

  • Grundejerforening/vedtægter

  • Indvendig imod tidspunkt for udsendelse

  • Udvidelse af sommerhusområdet

  • Materialer og farver

Høringssvarene har medført mindre ændringer i lokalplanen, som f.eks. ensretning af farvevalg for tagmaterialer og rettelse af oplysninger vedrørende drænledninger i området.

Forslag til tilføjelse af ny bestemmelse omhandlende, sportsanlæg og ændrede bestemmelse vedrørende størrelsen på annekser

I høringsperioden, for forslag til tilføjelse af ny bestemmelse omhandlende, sportsanlæg og ændrede bestemmelse vedrørende størrelsen på annekser, er der indkommet i alt fem høringssvar fra borgere og Grundejerforeningen Østersøbadet. Det ene høringssvar er dog en henvisning til tidligere fremsendte bemærkninger i forbindelse med den første høring.

Vedrørende opførelse af indhegnede og belyste sportsanlæg, som f.eks. padelbane

To høringssvar tilkendegiver, at de er imod padelbaner og lignende sportsanlæg i sommerhusområdet. Et høringssvar tilkendegiver, at det er en god idé, at der kan opføres en padelbane, hvis den kan placeres et sted, hvor den ikke generer naboerne, og det sidste høringssvar tilkendegiver, at det er overregulering.

Vedrørende ændring af bestemmelse om størrelsen på annekser

Der er kun 2 af høringssvarene der vedrører ændring af bestemmelsen om størrelsen på annekser. De er begge positive overfor at bestemmelsen ændres, så der ikke længere er fastsat en maks. grænse på 30 m² for anneksets størrelse, og at annekset i stedet ikke må blive større end sommerhusets hovedhus. De mener dog, at der bør fastsættes en maks. grænse på, hvor stort den samlede sommerhusbebyggelse må blive, så det sikres, at der ikke kan etableres en pool i et anneks.

Høringssvarene har medført, at der er tilføjet en bestemmelse om, at indhegnede og belyste sportsanlæg, som for eksempel padelbaner, ikke er tilladte inden for lokalplanområdet, og at bestemmelsen vedr. størrelsen på annekser er ændret, så de gerne må være større end 30 m², men ikke større end sommerhusets hovedhus.

Retsvirkninger - lokalplan

Når lokalplanen er offentlig bekendtgjort, må der ikke - retligt eller faktisk - etableres forhold inden for lokalplanområdet, der er i strid med lokalplanens bestemmelser, jf. Planlovens § 18. Ejendomme, der er omfattet af planen, må kun udnyttes i overensstemmelse med planens bestemmelser, medmindre der gives en dispensation. Lovlig udnyttelse af eksisterende ejendomme kan dog fortsætte uændret. For forhold, som ikke er reguleret i lokalplanen, gælder de almindelige bebyggelsesregulerende bestemmelser i Byggeloven og Planloven.

En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Lokalplanen medfører ikke handlepligt, og byrådet og grundejere i området er således ikke forpligtet til at realisere lokalplanen.

Retsvirkninger - kommuneplantillæg

Kommuneplantillægget er blevet endeligt godkendt og er dermed en del af den samlede kommuneplan for Lolland Kommune.

Byrådet kan modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med kommuneplanens rammer, jf. Planlovens § 12, stk. 2 og 3. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.

Klagevejledning

Denne afgørelse kan påklages til Planklagenævnet ifølge planlovens § 58, nr. 3.

Klagefrist

Klagen skal indgives inden 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Hvis afgørelsen offentliggøres, regnes klagefristen dog altid fra offentliggørelsesdatoen. Udløber fristen på en lørdag eller helligdag, forlænges klagefristen til den følgende hverdag.

Hvem er klageberettigede

Klageberettigede er enhver med retlig interesse i sagens udfald samt foreninger og organisationer, der som hovedformål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelse af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen.

Sådan klager man

Man klager via klageportalen, som man finder via Nævnenes Hus (naevneneshus.dk).

Man logger på klageportalen med MitID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Lolland Kommune via klageportalen.

Når man klager, skal man betale et klagegebyr. Gebyret er på 900 kr. for privatpersoner og 1.800 kr. for virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder.

I klageportalen sendes klagen automatisk først til Lolland Kommune. Hvis kommunen fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i nævnet. Man får besked om videresendelsen.

Planklagenævnet afviser klagen, hvis man sender den uden om klageportalen, medmindre man forinden er blevet fritaget for brug af klageportalen. Hvis man ønsker at blive fritaget for at bruge klageportalen, skal man sende en begrundet anmodning til Planklagenævnet, som afgør, om man kan fritages for at bruge klageportalen.

Opsættende virkning

En klage over denne afgørelse har ikke opsættende virkning, jf. planlovens § 60 a, stk. 2. Planklagenævnet kan træffe afgørelse om at fravige lovgivningens udgangspunkt i særlige tilfælde.

Civilt søgsmål

Hvis afgørelsen ønskes prøvet ved domstolen, skal søgsmål være anlagt senest 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt.

Yderligere information

Ved ønske om yderlige oplysninger kan der rettes henvendelse til Nadja Rummelhoff Henningsen på telefon 54 67 64 41 eller mail til Planerogkort@lolland.dk.

Kontakt

Planer og Kort

Teknik- og Miljømyndighed
Fruegade 7, 4970 Rødby
planerogkort@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

CVR-nr. 29188572

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag08:00 - 15:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 13:00

Nyttige links