Skip til hoved indholdet

Endelig vedtagelse af Lokalplan 360-160 og Kommuneplantillæg 14 for Miljøcenter Gerringe, Rødby

Lolland Kommune har den 29. august 2024 endeligt vedtaget ”Lokalplan 360-160 og Kommuneplantillæg 14 for Miljøcenter Gerringe, Rødby med tilhørende sammenfattende miljøredegørelse.

Download Lokaplan 360-160 Miljøcenter Gerringe, Rødby her (PDF) Download Tillæg 14 til Kommuneplan 2021-2033 Miljøcenter Gerringe, Rødby her (PDF)

Mindretalsudtalelse:

SF, Enhedslisten og Lokallisten Lolland stemte imod; forslaget er mangelfuldt og ikke reelt inddrager risiko for jordskred.

Lokalplanens indhold

Lokalplanen fastlægger skal muliggøre udviklingen af det eksisterende deponiområde, Miljøcenter Gerringe, så området fremadrettet kan anvendes til en bredere brug i forhold til affaldshåndtering end udelukkende deponi. Anvendelsen omfatter også erhverv i miljøklasse 6-7; for oprensnings- og genanvendelseserhverv.

Derudover fastsætter lokalplanen krav til områdets udformning og afgrænsning i forhold til landskabet omkring.

Kommuneplantillæggets indhold

Kommuneplantillægget indeholder en redegørelse for ændringen af området anvendelse til at kunne rumme både affaldshåndtering og erhverv i miljøklasse 6-7; for oprensnings- og genanvendelseserhverv, samt en redegørelse for rammer for fremtidig bebyggelse på arealet.

Behandling af indsigelser m.m.

I høringsperioden er der indkommet indsigelser fra Enhedslisten Lolland, som bl.a. bemærker, at lokalplanen bør rumme miljøkrav og udtrykker bekymring for udledning til området omkring. Indsigelserne har medført en præcisering af § 11.2 angående krav forud for ibrugtagning for at skærpe opmærksomheden omkring sikkerheden.

Miljøredegørelse

Der er udarbejdet en miljørapport for lokalplanen og kommuneplantillægget, som beskriver, hvordan planernes realisering forventes at påvirke miljøet og hvordan planernes miljøpåvirkninger skal overvåges.
Miljørapporten er afgrænset til følgende miljøforhold: landskab og visuelle forhold, overfladevand, natur og lugt, samt kumulative effekter.
Hvordan miljøhensyn er integreret i lokalplanen og hvordan de høringssvar der er indkommet, er taget i betragtning, er beskrevet i en sammenfattende redegørelse, der er indsat bagerst i miljørapporten, som er vedhæftet planerne.

Retsvirkninger - lokalplan

Når lokalplanen er offentlig bekendtgjort, må der ikke - retligt eller faktisk - etableres forhold inden for lokalplanområdet, der er i strid med lokalplanens bestemmelser, jf. Planlovens § 18. Ejendomme, der er omfattet af planen, må kun udnyttes i overensstemmelse med planens bestemmelser, medmindre der gives en dispensation. Lovlig udnyttelse af eksisterende ejendomme kan dog fortsætte uændret. For forhold, som ikke er reguleret i lokalplanen, gælder de almindelige bebyggelsesregulerende bestemmelser i Byggeloven og Planloven.

En lokalplan fastlægger, hvordan et område må bruges fremover. Lokalplanen medfører ikke handlepligt, og byrådet og grundejere i området er således ikke forpligtet til at realisere lokalplanen.

Retsvirkninger - kommuneplantillæg

Kommuneplantillægget er blevet endeligt godkendt og er dermed en del af den samlede kommuneplan for Lolland Kommune.

Byrådet kan modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med kommuneplanens rammer, jf. Planlovens § 12, stk. 2 og 3. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.

Klagevejledning

Denne afgørelse kan påklages til Planklagenævnet ifølge planlovens § 58, nr. 3.

Klagefrist

Klagen skal indgives inden 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Hvis afgørelsen offentliggøres, regnes klagefristen dog altid fra offentliggørelsesdatoen. Udløber fristen på en lørdag eller helligdag, forlænges klagefristen til den følgende hverdag.

Hvem er klageberettigede

Klageberettigede er enhver med retlig interesse i sagens udfald samt foreninger og organisationer, der som hovedformål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelse af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen.

Sådan klager man

Man klager via klageportalen, som man finder via Nævnenes Hus (naevneneshus.dk)

Man logger på klageportalen med MitID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Lolland Kommune via klageportalen.

Når man klager, skal man betale et klagegebyr. Gebyret er på 900 kr. for privatpersoner og 1.800 kr. for virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder.

I klageportalen sendes klagen automatisk først til Lolland Kommune. Hvis kommunen fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i nævnet. Man får besked om videresendelsen.

Planklagenævnet afviser klagen, hvis man sender den uden om klageportalen, medmindre man forinden er blevet fritaget for brug af klageportalen. Hvis man ønsker at blive fritaget for at bruge klageportalen, skal man sende en begrundet anmodning til Planklagenævnet, som afgør, om man kan fritages for at bruge klageportalen.

Opsættende virkning

Ifølge Bek. nr. 130 af 28. januar 2017 § 5 har en klage over denne afgørelse ikke opsættende virkning. Planklagenævnet kan træffe afgørelse om at fravige lovgivningens udgangspunkt i særlige tilfælde.

Civilt søgsmål

Hvis afgørelsen ønskes prøvet ved domstolen, skal søgsmål være anlagt senest 6 måneder efter, at afgørelsen er meddelt

Yderligere information

Ved ønske om yderlige oplysninger kan der rettes henvendelse til Katja Vestergaard Nielsen på tlf.: 54 67 64 29 eller mail til planerogkort@lolland.dk.

Kontakt

Planer og Kort

Teknik- og Miljømyndighed
Fruegade 7, 4970 Rødby
planerogkort@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

CVR-nr. 29188572

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag08:00 - 15:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 13:00

Nyttige links