Skip til hoved indholdet

Endelig vedtagelse af spildevandsplan 2024-2031 med Miljøvurdering

Byrådet har på sit møde den 28. november 2024 vedtaget spildevandsplan 2024-2031, efter at den har været i offentlig høring i 8 uger.

Læs den digitale spildevandsplan 2024-2031 (dkplan.niras.dk) Hent miljøvurdering af Lolland Kommune spildevandsplan 2024-2031 (PDF) Læs administrationens bemærkninger til kommentarerne til forslag til spildevandsplan (dagsordener.lolland.dk)

Spildevandsplan 2024-2031 erstatter Spildevandsplan 2017-2027 med tilhørende tillæg.

I høringsperioden kom der 6 kommentarer til forslag til spildevandsplan 2024-2031.

Kommentarerne handler om forbedret spildevandsrensning i det åbne land, vand der flyttes over vandskel, vakuumsystemer i sommerhusområder, spildevandsrensning på Fejø, samt en kommentar fra en virksomhed, der ønsker at lave eget renseanlæg, frem for den planlagte kloakering. Disse kommentarer giver ikke anledning til ændringer i spildevandsplanen.

Men i forbindelse med den endelige vedtagelse af spildevandsplanen har byrådet besluttet, at to oplande, som i forslaget var udpeget til separatkloakering ikke skal separatkloakeres på nuværende tidspunkt.

Spildevandsplanens indhold

Spildevandsplanen er udarbejdet i henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 32 og Spildevandsbekendtgørelsens kapitel 3 og 4.

Spildevandsplan 2024-2031 er grundlag for at gennemføre følgende indsatser:

  • Tiltag i forhold til forbedret rensning af spildevandet fra ca. 2.300 ukloakerede ejendomme i det åbne land, der ikke har eller får mulighed for at aflede spildevand til offentligt renseanlæg.
  • Kloakering til offentlige renseanlæg af ca. 200 ejendomme i det åbne land, der i dag er ukloakerede.
  • Fortsat centralisering af spildevandsrensningen i større renseanlæg ved nedlæggelse af 7 - 9 mindre renseanlæg.
  • Tiltag i forhold til renovering af det eksisterende kloaksystem.
  • Separatkloakering af ca. 2.500 ejendomme, der i dag er fælleskloakerede og nedlæggelse af tilhørende overløbsbygværker som omlægges til regnvandsudløb.
  • Kloakering i forbindelse med byggemodning af nye boligområder, erhvervsområder og sommerhusområder.

Klagevejledning til spildevandsplanen

Vedtagelse af spildevandsplanen kan ikke påklages til anden administrative myndighed jf. miljøbeskyttelseslovens § 32 stk. 3.

Miljøvurdering

Der er foretaget en miljøvurdering af spildevandsplanen i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Miljøvurderingen har været vedlagt som bilag til forslag til spildevandsplan under den offentlig høring og miljøvurderingen har være sendt i høring hos berørte myndigheder.

Der har ikke været kommentarer til miljøvurderingen.

Klagevejledning til Miljøvurderingen

Miljøvurderingen af spildevandsplanen kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet i henhold til Miljøvurderingsloven § 48 stk. 4. Kun retlige spørgsmål vedrørende afgørelsen kan påklages.

Klageberettigede er miljøministeren, enhver med retlig interesse i sagens udfald og landsdækkende foreninger og organisationer, der som formål har beskyttelsen af natur og miljø eller varetagelsen af væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen og har vedtægter eller love, som dokumenterer deres formål, og som repræsenterer mindst 100 medlemmer.

Sådan klager man

Man klager via klageportalen, som man finder via Nævnenes Hus (naevneneshus.dk).

Klagen skal være modtaget senest 4 uger efter offentliggørelsesdatoen.

Når klagen er indgivet via Klageportalen, vurderer Lolland Kommune om klagen giver anledning til at ændre afgørelsen. Hvis Lolland Kommune fastholder afgørelsen, sender vi relevante oplysninger i sagen videre til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Det er en forudsætning for at få behandlet klagen, at der indbetales et gebyr på 900 kr. for privatpersoner og 1800 kr. for virksomheder og organisationer til Miljø- og Fødevareklagenævnet via Klageportalen. Hvis klageren får helt eller delvist medhold, refunderer Miljø- og Fødevareklagenævnet gebyret.

Hvis du mener, du er berettiget til at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du kontakte Lolland Kommune. Om du fritages, er Miljø- og Fødevareklagenævnet afgørelse.

Søgsmålsfrist

Ønskes miljøvurderingen afgjort ved domstolene, skal retssagen være anlagt inden 6 måneder efter, at afgørelsen er offentliggjort.

Yderligere information

Ved ønske om yderlige oplysninger kan der rettes henvendelse til Hanne Jønsson på telefon 54 67 64 12.

Kontakt

Teknik- og Miljømyndighed

Fruegade 7, 4970 Rødby
tmm@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Når du ringer

Callcentret viderestiller til relevant medarbejder eller område.

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

CVR-nr. 29188572

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag08:00 - 15:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 13:00

Nyttige links