Høring af Forslag til Kommuneplan 2025-2037
Lolland Kommune har den 28. januar 2025 vedtaget Forslag til Kommuneplan 2025-2037 med tilhørende miljørapport” med henblik på at sende forslaget i offentlig høring i 8 uger.
Birthe Lauridsen, Enhedslisten, stemte imod, idet der
ønskes forslag til Kommuneplan 2025-2037 sendes tilbage til Forvaltningen for
genbehandling, for at opnå en Kommuneplan som ikke går imod Planloven og som
understøtter udviklingen til gavn for borgere i Kommunen.
Kommuneplanens indhold
Forslag til Kommuneplan 2025-2037 er bygget op i tre hoveddele:
Hovedstruktur - der indeholder den samlede politik for arealanvendelsen.
Retningslinjer og redegørelse – der er tematiseret i 12 overordnede kapitler.
Rammer for lokalplanlægningen.
Generelt har der været fokus på at reducere antallet af retningslinjer og sikre sammenhæng mellem retningslinjer og redegørelse, så kommuneplanen bliver lettere at læse, samt et bedre administrationsgrundlag.
Alle kapitler er revideret i større eller mindre omfang som følge af ændringer i lovgivningen, præcedens ved klagenævn og domstole mv.
Det overordnede bymønster, der er videreført fra Kommuneplan 2021-2033, har været styrende for fastholdelse og nyudlæg af rammer til bolig-, erhverv-, og turismeformål samt for detailhandelsstrukturen. De større ændringer af de konkrete kapitler i kommuneplanen fremgår af nedenstående:
I kapitel 1. Udvikling og service er der er indarbejdet strategisk landsbyplanlægning samt strategisk bymidteplanlægning.
Under kapitel 2. Boliger omdannes der i Nakskov og Maribo syv områder til boligområder, mens der udlægges et nyt i Rødby. Desuden er landsbyrammerne blevet justeret, så der i udgangspunktet kan gives landzonetilladelse til nye boliger og mindre erhverv, uden det udløser krav om lokalplan.
I kapitel 3. Erhverv udlægges der et nyt stort erhvervsområde i Rødbyhavn, og nye erhvervsarealer i Rødby ved den kommende afkørsel 50, mens der udtages nogle erhvervsrammer ved Holeby. Konsekvensområderne omkring rammer til produktionserhverv er ind mod byen tilpasset de konkrete virksomheder i Nakskov, Maribo, Rødbyhavn og Bandholm, og de øvrige steder følger de miljøklasserne.
I kapitel 4. Detailhandel fastholdes detailhandelsstrukturen generelt, men bymidten i Maribo udvides, og Bydelscenter Vest i Maribo omdannes til aflastningsområde.
I kapitel 5. Turisme og friluftsliv lægges der nye rammer ud på forlandet vest for Rødbyhavn. Desuden ændres retningslinjer og rammer for sommerhuse og hoteller. Der udlægges nye rammer til ”Pilen” og ”Lollands Øre” samt omkring fritidshavnene, der kan understøtte friluftslivet.
Inden for kapitel 6. Trafik og transport, justeres tracéet for sydkystvejen, og Vejdirektoratets projekter indarbejdes.
I kapitel 8. Landskab justeres de værdifulde jordbrugslandskaber omkring campingpladser og omkring de områder, hvor der er sket større ændringer i landskabet omkring Rødbyhavn.
I kapitel 10. Vand har der været fokus på klimatilpasning og risikokortet for oversvømmelse er opdateret efter bedste viden, og så man kan se forskel på risiko for oversvømmelse fra stormflod, skybrud og erosion.
I kapitel 11. Teknik, miljø og forsyningskapitlet samles affalds-, varme-, naturgas-, biogas- og el-ledningsanlæg i et samlet kapitel, mens sol og vind samles i et VE-kapitel med baggrund i kommunens grønne erhvervspolitik.
Med kommuneplanen ophæves følgende dele af eller hele eksisterende lokalplaner.
Del af lokalplan 367-39 Område ved Hestehovedet
Del af lokalplan 383-219.2 For et ferie- og turistområde vest for Rødbyhavn
Del af lokalplan 355-16 Errindlev
Del af lokalplan 360-79 Boliger i Errindlev
Del af lokalplan 381-2.2 Boligområde syd for Vestenskov
Hele lokalplan 383-805 For et område til opstilling af 3 vindmøller ved Hæsø
Miljøvurdering
Miljøvurderingsloven indeholder kriterier for hvilke planer, der kræver udarbejdelse af en miljørapport.
For at danne et overblik over, om kommuneplanen kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, er der foretaget en miljøscreening. I forbindelse med screeningen er berørte myndigheder hørt.
Resultatet er, at der er udarbejdet en miljørapport for kommuneplanen, der omfatter:
Biologisk mangfoldighed, flora og fauna
Landskab
Befolkning (Levevilkår, Menneskers sundhed og Materielle goder)
Miljørapporten beskriver, hvordan planen forventes at påvirke miljøet og hvordan planens miljøpåvirkninger skal overvåges. Den kan ses sammen med kommuneplanen.
Miljøvurderingen behandler udelukkende ændringerne i det eksisterende plangrundlag, som ændres med Forslag til Kommuneplan 2025-2037.
Din mening er vigtig for os
Forslaget til kommuneplan sendes i offentlig høring, for at borgere, virksomheder, foreninger mv., kan komme med bemærkninger og forslag til forbedring af planen.
Bemærkninger til Forslag til Kommuneplan 2025-2037 sendes til Lolland Kommune senest den 27. marts 2025.
Bemærkninger kan sendes ind via ”Skriv høringssvar” der findes i den lille orange boks på alle sider i den digitale udgave af Forslag til Kommuneplan 2025-2037 (DKplan). Det er muligt at tilføje dokumenter, billeder, mv. op til 10 MB under ”Skriv høringssvar”.
Er du fritaget for digital post, kan du henvende dig til Janne Krøll Møller på tlf. 54 67 64 33, der kan hjælpe med hvordan du kan afgive høringssvar.
Yderligere oplysninger om forslag til kommuneplan kan fås ved kontakt til Magnus Klamer Jørgensen på telefon 54 67 64 76 eller mail til planerogkort@lolland.dk.
Borgermøde
Der afholdes borgermøde tirsdag den 25. februar 2025 kl. 19.30-21.30 i Lalandia, biosal 1, på Lalandia Centret 1, 4970 Rødby.
For at sikre, der er forplejning nok til alle og af hensyn til organisering af mødet, bedes man tilmelde sig borgermødet.