Skip til hoved indholdet

Folkeoplysningspolitik

Fokus på at fremme demokratiforståelse og aktivt medborgerskab og styrke borgernes evne og lyst til at deltage aktivt og engageret i samfundslivet.

    Hjem Politik Politikker og indsatsområder Politikker Folkeoplysningspolitik

Forord

Folkeoplysningspolitik for Lolland Kommune 2015 - 2025

Kernen i det folkeoplysende arbejde er at fremme demokratiforståelse og aktivt medborgerskab og styrke borgernes evne og lyst til at deltage aktivt og engageret i samfundslivet. Med udgangspunkt i dette har Lolland Kommune udarbejdet en vision og en række målsætninger for folkeoplysningsområdet for perioden 2015-2025.

Byrådet har godkendt politikken 27. august 2015.


Forord v. Heino Knudsen, Formand for Fritids- og Kulturudvalget 2013-2017

Du sidder netop nu med en ny Folkeoplysningspolitik for Lolland Kommune foran dig. En politik for perioden 2015-2025, der således flugter med den nye Fritids- og Kulturpolitik 2015-2025.

Foreningsliv, fælleskab og demokratisk medborgerskab er i Lolland Kommune vigtige nøgler til trivsel, sundhed og glæde i hverdagen for den enkelte borger. Det er derfor slet ikke så underligt, at disse ting fylder meget i visionen for de kommende 10 års arbejde med det folkeoplysende område i Lolland Kommune.

Folkeoplysningsudvalget har i arbejdet med politikken inddraget en række forskellige aktører. Det glæder mig, at udvalget har fulgt byrådets dagsorden om at sætte borgerinddragelse højt på dagsordenen.

Med den nye folkeoplysningspolitik er Folkeoplysningsudvalget lykkedes med, at skabe en politik der både er rustet til at udnytte fremtidens muligheder ved f.eks. at rette fokus på dannelsen af nye partnerskaber samtidig med, at den kan modstå fremtidens udfordringer med rekrutteringen af frivillige til det folkeoplysende område, ved netop at udtale behovet for en fokuseret indsats inden for rekrutteringen og ledelsen af frivillige.

Jeg er som formand for Fritids- og Kulturudvalget glad for Folkeoplysningsudvalget som organ for forenings- og fritidslivet i Lolland Kommune. Jeg bruger, og ønsker at bruge, udvalget så meget i det daglige politiske arbejde som det overhovedet er muligt, for på denne måde at sikre forankring af de beslutninger vi træffer på forenings- og fritidsområdet i Lolland Kommune.

Jeg er stolt af den Folkeoplysningspolitik, som du sidder med i hænderne. Den vil medvirke til udvikling, og positiv forandring på det folkeoplysende område i fremtiden. Jeg ser frem til at følge og deltage i udviklingen af vores folkeoplysende område.

Heino Knudsen

Formand for Fritids- og Kulturudvalget


Forord v. Finn Andersen, tidligere formand for Folkeoplysningsudvalget

I Folkeoplysningsudvalget er vi hver dag tæt på Lolland Kommunes mangfoldige fritidsliv. I udvalget repræsenterer vi nemlig hver især en del af foreningslivet. Dette giver os en position hvorfra vi fra første parket, og oftest på egen krop, kan mærke hvad der sker af både gode og mindre gode ting.

Selvom vi på denne måde alle er i berøring med fritidslivet, har det været af stor betydning for os, i udformningen af denne folkeoplysningspolitik, at få inddraget så mange som muligt. Derfor har vi haft inviteret til dialogmøde med efterfølgende nedsættelse af skrivegrupper, der hver især kvalificerede udkommet af dialogmødet, og leverede endelige input til folkeoplysningspolitikken. Via denne arbejdsgang er politikkens vision og målsætninger blevet til på en måde, der karakteriserer hvad vi som folkeoplysningsudvalg vil arbejde for; nemlig en aktiv indsats for at sikre borgerinddragelsen i udviklingen af det folkeoplysende område.

Folkeoplysningspolitikken er gældende i hele 10 år fra 2015-2025. Der er også masser at tage fat på. Vi vil konkret arbejde for at skabe nye partnerskaber, give forslag til en strategi for hvordan foreninger kan låne redskaber af og dele faciliteter med hinanden og samtidig gøre det nemmere at være frivillig ved at undersøge muligheder for en forenkling af tilskudsreglerne. Og dette er blot på den korte bane. På den lange bane vil vi kontinuerligt arbejde for en udvikling af fritidsområdet via en aktiv borger og brugerinddragelse. Vi vil i relation til dette derfor dels prioritere et årligt dialogmøde med fritidsaktører og dels prioritere et årligt temamøde med relevante emner for kommunes udviklingsarbejde inden for fritidsområdet.

Jeg vil gerne takke alle som har deltaget i dialogmødet, i skrivegruppemøderne og i diskussionen om udformningen af folkeoplysningspolitikken. Jeg ser frem til et fortsat godt samarbejde om udviklingen af vores fælles fritidsområde.

Finn Andersen

Formand for Folkeoplysningsudvalget


Indledning

Det folkeoplysende arbejde er forankret i foreningslivet og det forpligtende fællesskab. I Lolland kommune skal folkeoplysningspolitikken anerkendes for, at være redskabet der understøtter demokratisk medborgerskab og samarbejde mellem folkeoplysningens mange aktører og grupper. Folkeoplysningspolitikken bliver da et redskab i forhold til at udvikle og understøtte aktiviteterne på folkeoplysningsområdet i Lolland Kommune.

Vision

Lolland Kommunes vision for det folkeoplysende arbejde er at:

Lolland Kommune skal kontinuerligt arbejde for at sikre en aktiv borgerinddragelse i udviklingen af det folkeoplysende arbejde. Lolland Kommune skal være kendetegnet ved, at være kommunen der understøtter og styrker forenings- og fritidslivet gennem økonomiske tilskud, med relevante og tidssvarende fysiske rammer og med en fokuseret indsats på at rekruttere, motiverer og lede frivillige.



Deltagelse for alle i det folkeoplysende arbejde

Folkeoplysningsudvalget ønsker at alle skal have lige muligheder for at deltage i den folkeoplysende voksenundervisning og i det frivillige foreningsarbejde. Uanset alder, social status, økonomi, tid, interesser og etnisk baggrund skal alle borgere have mulighed for at deltage i fritidsområdet i Lolland Kommune. Alle skal kunne drage fordel af den faglige, sociale og kulturelle dannelse, som Lolland Kommune ønsker at skabe med den folkeoplysende virksomhed. Fritidsområdet er således for alle. Derfor vil Folkeoplysningsudvalget også have fokus på, at udvikle Fritidsområdet gennem inddragelse af alle generationer, med specielt henblik på børn, unge og seniorer.

Lolland Kommune vil​ konkret:

  • Skabe gode rammer for inddragelsen af unge på fritidsområdet ved at understøtte de folkeoplysende foreningers tiltag for at sikre fødekæden af unge frivillige.
  • Sikre inddragelsen af alle generationer i udviklingen af Fritidsområdet ved, at Folkeoplysningsudvalget 1 gang om året afholder et temamøde med relevante emner for kommunes udviklingsarbejde indenfor fritidsområdet.
  • Arbejde for udvikling af Fritidsområdet ved at understøtte børn, unge og seniorers mulighed for at skabe og afprøve nye aktivitetsformer.


Klare rammer for det folkeoplysende arbejde

Lolland Kommune ønsker at understøtte det frivillige engagement i foreningerne, da det frivillige engagement er altafgørende for de folkeoplysende foreninger. Der skal derfor være rammer, som gør det let at være frivillig, hvad enten man er foreningsleder eller foreningsbestyrelsesmedlem. Dette gøres ved at skabe bedre vilkår for foreningernes bestyrelser, skabe lettere administrative forhold for foreningsledere i dialogen med Lolland Kommune, skabe klare og hensigtsmæssige retningslinjer for lokalefordeling samt have fokus på at optimere den fælles brug og drift af faciliteter mellem skoler og foreninger. Det er også et mål for Folkeoplysningsudvalget, at foreningerne sammentænker deres træningsfaciliteter, sådan at foreningerne kan drage nytte af hinanden. Hvis en forening ikke bruger en række bestemte redskaber eller facilitet, skal det være muligt at låne dem ud til andre trængende foreninger.

Lolland Kommune vil konkret:

  • Gøre det nemmere at være frivillig foreningsleder og foreningsbestyrelsesmedlem ved senest i medio 2016, at have undersøgt muligheder for en forenkling af tilskudsreglerne.
  • I ultimo 2016 have udarbejdet forslag til strategi for hvordan foreninger kan låne redskaber af og dele faciliteter med hinanden.
  • Have et kontinuerligt fokus på at have opdaterede og hensigtsmæssige retningslinjer for lokalefordeling. Der tages udgangspunkt i Lolland Kommunes vedtagne regelsæt for anvisning af lokaler og anlæg til den folkeoplysende virksomhed.
  • Arbejde for at iværksætte initiativer der medfører, at den fælles brug og drift af faciliteter mellem skoler og foreninger optimeres.


Udvikling

Folkeoplysningsudvalget vil forsat prioritere og styrke forenings- og fritidslivet gennem bl.a. udviklingspuljen til de frivillige foreninger, ø-puljen til aftenskolehold på øer hvor der ellers ikke er befolkningsgrundlag for oprettelse af hold og lederpuljen til uddannelse af foreningsbestyrelser og videreuddannelse af lærer på aftenskoler. Folkeoplysningsudvalget vil også have fokus på det voksende selvorganiserende fritids- og idrætsområde. Fokusset vil være at udvikle samspillet med de selvorganiserede grupper gennem konkret dialog med folkeoplysningsudvalget.

Lolland Kommune vil konkret:

  • Have fokus på at udvikle lederpuljen, som et væsentligt bidrag til udviklingen af lederkapaciteten på det frivillige foreningsområde.
  • Arbejde for at skabe samspil, udvikling og dialog med det selvorganiserende fritids- og idrætsområde ved at undersøge mulighederne for etablering af en platform, som kan give overblik over og skabe kontakt mellem det selvorganiserende område og kultur-, idræts og fritidsområdet.


Partnerskaber

Folkeoplysningsudvalget vil understøtte udvikling af nye initiativer, herunder især udvikling af nye tilbud på fritidsområdet, gennem etablering af partnerskaber. Der ønskes hermed at få skabt et fokus på partnerskaber, og fokus på hvordan at det folkeoplysende område kan lave vidensdeling om succesfulde partnerskaber. Helt konkret ønsker folkeoplysningsudvalget at udvikle partnerskaber mellem foreninger, aftenskoler og Lolland Kommune.

Lolland Kommune vil konkret:

  • Inden medio 2017 have udarbejdet forslag til modeller for hvordan at partnerskaber mellem foreninger, aftenskoler og Lolland Kommune kan organiseres.
  • Ved 1 møde årligt i folkeoplysningsudvalget have en gennemgang af og vidensdeling om lokale succesfulde partnerskaber med inddragelse af partnerskabets relevante aktører, som et fast punkt.


Afgrænsning af aktiviteter indenfor den folkeoplysende virksomhed

Fritidsområdet er ikke blot et område for folkeoplysende foreninger, men i stigende grad også et område for selv- eller uorganiserede fritidstilbud og et område for rent kommercielle aktører. Denne tendens kan være med til at udvikle Lolland Kommunes foreningsliv hen imod, at tilbyde det borgerne konkret efterspørger, da især kommercielle aktører oftest er helt på forkant med, hvad der efterspørges. Derfor vil Folkeoplysningsudvalget arbejde for bedre forståelse i forholdet mellem folkeoplysende foreninger og kommercielle aktører, med det henblik at give foreningslivet mulighed for, at blive inspireret af de aktører der bevæger sig på fritidsområdet.

Lolland Kommune vil konkret:

Have opmærksomhed på at iværksætte initiativer, som kan skabe forståelse og udvikling i forholdet mellem folkeoplysende foreninger og kommercielle aktører.


Brugerinddragelse

Der skal være mere og bedre borgerinddragelse i Lolland Kommune.

Dette er et udtalt mål for hele Lolland Kommune, og det er konkret nedskrevet i kommunens politiske aftale. På det folkeoplysende område skal der også være en stærk brugerinddragelse. Det skal ske gennem årlige dialogmøder med fritidslivet, og via et folkeoplysningsudvalg der med deres udvalgsarbejde fastholder Lolland Kommunes fokus på at udvikle og styrke kommunens folkeoplysende arbejde.

Lolland Kommune vil konkret:

  • Prioritere et årligt dialogmøde med aktører fra fritidslivet.
  • Jf. folkeoplysningsloven nedsætte et §35 stk. 2 udvalg, til inddragelse af den folkeoplysende virksomhed, og kalde det Folkeoplysningsudvalget. Udvalget sammensættes således: 
  1. 11 medlemmer med stemmeret og 3 tilordnede uden stemmeret.
  2. 2 medlemmer vælges af kommunalbestyrelsen blandt dets medlemmer, hvoraf mindst 1 medlem bør være fra Fritids-, Kultur- og Folkesundhedsudvalget.
  3. 2 medlemmer udpeges af kommunalbestyrelsen efter indstilling fra foreninger med folkeoplysende voksenundervisning, hvis virksomhed hovedsagelig omfatter undervisning, studiekredse og foredragsvirksomhed for voksne.
  4. 3 medlemmer udpeges af kommunalbestyrelsen efter indstilling fra idrætsforeninger
  5. 1 medlem udpeges af kommunalbestyrelsen efter indstilling fra børne- og ungdomsforeninger
  6. 1 medlem udpeges af kommunalbestyrelsen efter indstilling fra øvrige foreninger.
  7. 1 medlem udpeges af kommunalbestyrelsen efter indstilling fra handicapforeninger.
  8. 1 medlem udpeges af kommunalbestyrelsen efter indstilling fra de uorganiserede.
  • Inden udløb af indeværende periode for det nuværende folkeoplysningsudvalg have fremlagt og vedtaget forslag til sammensætning af et tidssvarende fremtidigt folkeoplysningsudvalg med ikrafttræden senest 01.04.2018.


Kontakt

Kultur- og Fritidssekretariatet

Jernbanegade 7, 4930 Maribo
kulturogfritid@lolland.dk

Ring til os

Bemærk

Husk at sende sikker post, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.

Hold dig opdateret og giv os feedback

Tilmeld nyhedsbrev Giv os feedback

Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

Telefon: 54 67 67 67
lolland@lolland.dk

Telefontider

Mandag - onsdag8:00 - 15:00
Torsdag8:00 - 17:00
Fredag8:00 - 13:00


Nyttige links